Кајсије треба што више јести: Издвајамо 7 најкориснијих предности за организам

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 10:14

Кајсије треба што више јести: Издвајамо 7 најкориснијих предности за организам

Осим што су укусне, оне су богате бројним хранљивим једињењима. Фото: Pexels/Karolina Grabowska Тако мале а тако моћне кајсије подржавају многе функције у организму, и сви могу да их једу, осим 3 групе људи, којима лекари саветују да се клоне ове летње посластице.
Кајсије јесу мале, али >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << имају тако велике здравствене користи за људски организам јер су пребогате витаминима и минералима. У блиској су вези са бресквом и шљивом, а месо ове воћке је меко и слатко- сочно када сазре, док им је кожица баршунаста, са меким длачицама. Само 100 грама овог наранџастог воћа обезбеђује 6 одсто калијума и 12 процената дневне препоручене дозе витамина А и Ц.
Кајсије су богате бројним хранљивим једињењима Захваљујући великој количини витамина, флавоноида и калијума, кајсије имају значајне здравствене предности. Флавоноиди штите и јачају крвне судове док смањују знаке упале. Калијум, важан минерал за функцију нерава и мишића, такође је кључан јер помаже хранљивим материјама да се крећу по телу.
Осим тога, одржавају нормалан крвни притисак и одржавају здравље срца. Кајсије су извор витамина Ц, витамина Е, витамина К и витамина Б комплекса. Богате су и минералима попут калијума, гвожђа и калцијума. Ове храњиве твари чине их одличним додатком исхрани.
Због 7 предности треба их што више јести током сезоне Кајсије помажу у регулисању крвног притиска, нивоа холестерола и хемоглобина и боре се против упале, помаже процес метаболизма, као и губитак килограма, а побољшава и здравље коже и косе. Ово воће могу сви да конзумирају, али, по савету стручњака, требало би да га избегавају труднице, људи са алергијом на орахе и дијабетичари. Такође, савет је да се дневно поједе 3 до 4 плода, не више од тога.
Извор витамина А Кајсије садрже висок ниво витамина А који важан за одржавање здравља вида, коже и слузница. Конзумирање кајсија може да нам помогне у одржавању здравих очију и коже, али и да ојача наш имунитет.
Антиоксидативна својства кајсија Кајсије су такође богате антиоксидансима који помажу у заштити тела од слободних радикала. Антиоксиданси помажу у смањењу оксидативног стреса, који може да допринесе развоју разних болести. Док једемо ово сласно воће помажемо телу у борби против штетних слободних радикала.
Побољшање пробаве Кајсије садрже влакна која су кључна за здраву пробаву. Познато је да су влакна кључна у процесу регулације цревне перисталтике, јер олакшавају пробавни процес и спречавају проблеме попут затвора.
За здравље коже Захваљујући високом уделу витамина Ц, кајсије подстичу производњу колагена, који је кључан за одржавање еластичности и младоликости коже. Осим тога, антиоксидативна својства воћа помажу у борби против слободних радикала који могу да оштете кожу. То је један од разлога због којег треба што више јести ово летње воће како бисте неговали кожу изнутра.
За здравље костију Одржавање здравих костију кључно је за целокупно здравље тела, а кајсије могу да нам помогну у томе. Богате су минералима попут калцијума, који је есенцијалан за изградњу и одржавање јаких костију. Осим тога, садрже и друге минерале попут калијума и гвожђа, који такође играју важну улогу у здрављу костију. Редовно конзумирање може да помогне у јачању костију и смањењу ризика од остеопорозе.
Природни диуретик Ако имате проблема с задржавањем текучности у телу, кајсије могу да делују као природни диуретик. Ово воће има диуретичка својства која подстичу излучивање вишка течности из тела и тако помажу у одржавању равнотеже течности у организму спречавајући натеченост. Ово је нарочито корисно за људе који се боре с едемом или високим крвним притиском.
Efektne zamene za kafu koje povećavaju nivo energije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кајсије треба што више јести: Издвајамо 7 најкориснијих предности за организам се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.