Земље чланице Г7 осудиле лансирање севернокорејске ракете

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 13:49

Земље чланице Г7 осудиле лансирање севернокорејске ракете

Министри спољних послова земаља чланица Г7 осудили су данас лансирање још једне интерконтиненталне балистичке ракете Северне Кореје. Фото: Танјуг/AP Photo/Eugene Hoshiko У заједничком саопштењу земаља чланица наводи се да лансирања интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) Хвасонг-18 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << представља “озбиљну претњу регионалном и међународном миру и стабилности“ и да подрива “глобални систем неширења“, преноси Ројтерс.
“Најоштрије осуђујемо дрско лансирање Северне Кореје друге интерконтиненталне балистичке ракете изведено 12. јула“, наводи се у саопштењу. Након лнасирања ракете, државни медији у Северној Кореји објавили су да је оружје упозорење САД и другим противницима.
„Тестирање је процес који има за циљ даљи развој стратешких нуклеарних снага Републике и, истовремено, служи као снажно практично упозорење противницима“, објавила је државна агенција КЦНА.
Хвасонг-18 је прва ИЦБМ Северне Кореје која користи чврста горива, што омогућава брже распоређивање пројектила у случају рата.
Лет севернокорејске ракете трајао је 74 минута и био је најдужи до сада, а лансирање није имало негативан утицај на безбедност суседних земаља, навела је КЦНА. Према званичницима јапанског Министарства одбране, пројектил је путовао на висини од 6.000 километара са дометом од 1.000 километара, пре него што је пао у воде између Корејског полуострва и Јапана.
Јужна Кореја је лансирање пројектила назвала „озбиљном провокацијом“, док је јапански премијер Фумио
Desetine hiljada lekara u Engleskoj započele najduži štrajk u istoriji zdravstva

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Земље чланице Г7 осудиле лансирање севернокорејске ракете се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.