Немачка: Годишња стопа инфлације у априлу 7,2 одсто, храна највише поскупела

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 10:54

Немачка: Годишња стопа инфлације у априлу 7,2 одсто, храна највише поскупела

Годишња стопа инфлације у Немачкој је у априлу износила 7,2 одсто, саопштио је данас немачки Савезни завод за статистику Дестатис. Фото: Танјуг/AP Photo/Martin Meissner Инфлација је најнижа у последњих седам месеци, а у марту је износила 7,4 одсто у односу на исти месец лане.
„Стопа инфлације >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Немачкој је већ други месец у паду, али она је и даље веома висока“, изјавила је председница Дестатиса Рут Бранд, додавши да су највише поскупеле намирнице.
Храна је у априлу поскупела за 17,2 одсто у односу на исти месец прошле године, што је нешто мање од мартовске инфлације од 22,3 одсто.
На годишњем нивоу су у априлу највише поскупели млечни производи – за 34,8 одсто, хлеб и цереалије за 21,3 одсто, риба и плодови мора за 19,7 одсто, а порасле су и цене меда, шећера и џема за 19,6 одсто.
Цене енергије су у априлу убрзале раст 6,8 одсто у односу на мартовску стопу инфлације од 3,5 одсто. Немачки грађани су априлу морали да издвоје више новца за природни гас, који је поскупео за 33,8 одсто у односу на исти месец лане.
Поскупело је и за дрво за огрев и пелет – за 29,8 одсто, струја 15,4 одсто и даљинско грејање 12,3 одсто.
Mask: Tviter će uskoro omogućiti pozive i šifrovane poruke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка: Годишња стопа инфлације у априлу 7,2 одсто, храна највише поскупела се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.