Г7 позвала Кину да изврши притисак на Русију да оконча рат у Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Maj.2023, 12:13

Г7 позвала Кину да изврши притисак на Русију да оконча рат у Украјини

Група седам најбогатијих земаља света (Г7) позвала је данас Кину да изврши притисак на свог стратешког партнера Русију да оконча рат против Украјине. Фото: Танјуг/Јapan Pool via AP У заједничком саопштењу, лидери Г7 су нагласили да не желе да нанесу штету Кини и да траже „конструктивне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и стабилне односе“ са Пекингом, препознајући важност искреног ангажовања и изражавања забринутости директно Кини, пренео је АП.
„Позивамо Кину да изврши притисак на Русију да заустави своју војну агресију и одмах, потпуно и безусловно повуче своје трупе из Украјине“, наводи се у саопштењу.
Охрабрујемо Кину да подржи свеобухватан, праведан и трајни мир, заснован на територијалном интегритету и принципима и циљевима Повеље УН, укључујући директне разговоре са Украјином, навели су лидери Г7. Сарадња са Кином је неопходна с обзиром на њену глобалну улогу и економску величину, истакли су лидери Г7, позивајући на заједнички рад на изазовима као што су климатске промене, биодиверзитет, дугови и потребе за финансирањем рањивих земаља, глобални здравствени проблеми и економска стабилност.
Они су, међутим, изразили „озбиљну забринутост“ због ситуације у Источном и Јужном кинеском мору, где Пекинг шири своје војно присуство и прети да ће употребити силу како би извршио контролу над Тајваном.
Г7 се ујединила и у изражавању забринутости за људска права у Кини, укључујући на Тибету, у Хонгконгу и крајњем западном региону Синђијанг, где је постојање принудног рада вишегодишње питање. Лидери Г7 су у саопштењу настојали и да се супротставе оптужбама да настоје да спрече успон Кине као глобалне силе, наводи агенција.
„Наши политички приступи нису осмишљени да нашкоде Кини, нити настојимо да осујетимо економски напредак и развој Кине“, наводи се у саопштењу.
Лидери Г7 су у петак позвали све учеснике споразума о извозу украјинског жита преко Црног мора да „наставе и у потпуности спроводе неометано функционисање у свом максималном потенцијалу онолико дуго колико је потребно“, пренео је Ројтерс. Уговор је раније ове недеље продужен за још два месеца.
Zelenski doputovao u Hirošimu kao gost na samitu G7

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Г7 позвала Кину да изврши притисак на Русију да оконча рат у Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.