Дипломате Г7 осудиле понашање Русије, Кине и Северне Кореје

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 15:01

Дипломате Г7 осудиле понашање Русије, Кине и Северне Кореје

Шефови дипломатија земаља чланица групе Г7 данас су, у јапанској Каруизави, оштро осудиле кинеске претње Тајвану и тестирање ракета дугог домета од стране Северне Кореје, а истовремено су разматрале начине како да се повећа подршка Украјини, а Русија казни за инвазију. U.S. Secretary >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << of State Antony Blinken, left, and Japan’s Foreign Minister Yoshimasa Hayashi meet during a G7 Foreign Ministers’ Meeting at The Prince Karuizawa hotel in Karuizawa, Japan, Monday, April 17, 2023. (AP Photo/Andrew Harnik, Pool) Данашња агенда представника Г7 је највећим делом била посвећена Украјини, а разговори треба да се преточе у дела за месец дана, када ће се лидери ове групе поново срести у Хирошими, преноси АП.
Свет је „на прекретници“ због рата у Украјини и мора да јасно одбије „унилатералне покушаје да се статус кво измени силом“, као и „руску агресију против Украјине и претње Москве да ће користити нуклеарно оружје“, рекао је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши.
Према америчкој делегацији, овај сусрет земаља Г7 се одиграва у одсудном тренутку када свет одговара на руску инвазију на Украјину и покушава да се носи са Кином, а државни секретар САД Ентони Блинкен је најавио наставак помоћи за Украјину.
Хајаши је позвао на дијалог са Пекингом о многим питањима од глобалне важности, али истовремено нагласио да земље Г7 морају да „директно изразе своју забринутост“ и позову Кину да се понаша као „одговорни члан међународне заједнице“. Високо постављени званичник Стејт департмента је рекао да су дипломате земаља Г7 у последње време више пута упозорили Кину да би слање оружја Русији или покушаји да се промени статус кво у Тајванском мореузу, имали „озбиљне последице“.
Кина је недавно авионима и бродовима симулирала опкољивање Тајвана, наводи америчка агенција.
Јапански министар спољних послова је изразио и „дубоку забринутост“ због учесталог лансирања балистичких ракета од стране Северне Кореје, а министри спољних послова Г7 су оштро осудили овакво понашање Пјонгјанга.
Чланице групе Г7 су САД, Јапан, Немачка, Канада, Француска, Италија, Велика Британија, као и Европска унија, подсећа АП.
Ukrajina namerava da preko Poljske ponovo otvori tranzit hrane i žitarica

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дипломате Г7 осудиле понашање Русије, Кине и Северне Кореје се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.