Основци из 63 школе на Републичком такмичењу у роботици „Знањем за будућност“

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2024, 15:56

Основци из 63 школе на Републичком такмичењу у роботици „Знањем за будућност“

 Републичко такмичење ученика основних школа у роботици „Знањем за будућност“ које се данас одржава у Хали спортова „Ранко Жеравица“ на Новом Београду, окупило је 78 екипа из 63 основне школе из читаве Србије које се такмиче у програмирању и управљању мБот роботима и дроновима. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << НС уживо/Павле Пејић Начелник Одељења за друштвене делатности Градске општине Нови Београд Ибро Ибрахимовић рекао је за Танјуг да је додађај који заједнички организују Министарство просвете, Ротари клуб и општина Нови Београд велика ствар јер се ради о препознавању значаја роботике и информатике, као и важности да деца буду оспособљена за употребу технологије.
„Морамо да улажемо у талентовану децу и технологије јер је улагање у њих заправо улагање у будућност“, истакао је Ибрахимовић.
Додао је да је такмичење један од начина да деца размене знања и вештине, изражавајући наду да ће оно можда бити заметак нових центара за талентовану децу јер, каже, не постоји важнија ствар за државу од тога да се деца задрже у њој. „Демографија је најважнија тема у Србији и питање пре свих питања и ми морамо учинити све да ову талентовану децу задржимо, како би своја знања користила у Србији“, нагласио је Ибрахимовић.
Ибрахимовић је истакао да је изузенто значајно да нове технологије буду саставни део образовног процеса, јер не постоји занимање у будућности које неће захтевати знања и вештине из области информационаих технологија.
„Морамо да будемо спремни за будућност која ће нас сачекати“, рекао је Ибрахимовић.
Додао је да изузетној деци мора да се пружи адекватна подршка како би она имала исти такав однос према друштву и држави, а нарочито у светлу нових технологија.
„Дронови су нешто без чега ни једна професија неће моћи да функционише. Не постоји грана – од пољопривреде, грађевинарства, војске, железнице, царине – у којој дронови немају употребу и на то морамо да будемо спремни“, рекао је Ибрахимовић.
Изразио је наду да ће се такмичење организовати и у наредним годинама.
Председник Ротари клуба Чукарица Владимир Матић рекао је за Танјуг да је Ротари клуб са Министарством просвете потписао Меморандум пре четири године, с циљем донирања дигиталне опреме, будући да је информатика постала обавезан предмет у петом и шестом разреду. „Деца више неће креду и таблу. Хоће дигиталне алате“, рекао је Матић.
Подсетио је да је најпре донирано 600 рачунара, а да је за потребе такмичења Ротари клуб донирао 1.200 робота и 1.070 дронова за учење програмских језика.
„Хтели смо да проверимо да ли су деца постигла већи степен дигиталне едукације, а најбољи начин за то је такмичење“ рекао је Матић.
Додао је да ће од 10 будућих занимања, девет бити из области информатике што значи да ће деца морати да, попут некада енглеског језика, данас уче информатику.
Матић је подсетио да се у нашој земљи у великој мери користе дронови у пољопривреди, цивилној заштити, и у полицијске сврхе.
„Замислите колико ће бити потребни људи који ће управљати дроновима кад буде густи саобраћај, достава робе, лекова, медицинске робе. То значи да ће деца имати велики избор занимања“, закључио је Матић.
Такмичње у програмирању и управљању дроновима део је званичног календара школских такмичења и смотри које је одобрило Министарство просвете Републике Србије, а организатори посебну захвалност истичу општини Нови Београд на уступљеном простору у спортској хали „Ранко Жеравица“.
 
Selaković uručio Boračku spomenicu roditeljima palog borca na Košarama

 
Преузмите андроид апликацију.
 
 
Чланак Основци из 63 школе на Републичком такмичењу у роботици „Знањем за будућност“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.