Кијев: Под водом око 600 квадратних километара Херсонске области

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jun.2023, 09:25

Кијев: Под водом око 600 квадратних километара Херсонске области

Око 600 квадратних километара Херсонске области на југу Украјине је под водом, од чега се 68 одсто налази на левој обали реке Дњепар коју контролише Москва, саопштиле су украјинске власти. Фото: AP Photo/Libkos Гувернер Херсонске области Олександар Прокудин је на Телеграму написао да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << просечан водостај јутрос износи 5,61 метар, преноси Ројтерс.
Ниво воде у поплављеном граду Нова Каховка, који контролише Москва, наставља да пада и већ је опао за 1,2 метра, саопштио је данас градоначелник Владимир Леонтјев, преноси ТАСС.
Према руским властима ниво воде у Новој Каховки је у једном тренутку премашио 12 метара.
Руске и украјинске власти се међусобно оптужују за гранатирање бране хидроелектране Каховка, које је довело до поплава, због којих је на хиљаде људи остало без својих домова, док су стотине хиљада њих остале без нормалног приступа води за пиће.
Кијев тврди да су руске снаге починиле ратни злочин и изнутра дигле у ваздух брану хидроелектране Каховка, коју је Москва ставила под своју контролу на почетку напада на Украјину.
Према тврдњма Кремља, украјинске снаге су 6. јуна извршиле удар на хидроелектрану Каховка, вероватно из вишецевног ракетног система Олха.
Гранатирањем су уништени хидраулични вентили на брани хидроелектране, што је изазвало неконтролисано испуштање воде.
Kijev spominje prodor ka Bahmutu, ali poriče da je reč o široj kontraofanzivi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кијев: Под водом око 600 квадратних километара Херсонске области се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.