Српски изум лети у свемир: Опрему тешку десетине килограма успели да спакују у 60 грама!

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 13:39

Српски изум лети у свемир: Опрему тешку десетине килограма успели да спакују у 60 грама!

Производ који је направљен у Србији, биће део необичне мисије. Како преноси Телеграф, мобилни ЕЕГ уређај Смартинг Про део је опреме астронаута и биће коришћен за мерење мождане активности. Фото: PrtSc/mbraintrain.com Користиће га четворочлана међународна посада коју предводи искусна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << астронауткиња Пеги Витсон, на свемирској мисији Аxиом миссион 2 која је планирана за 8. мај.
Смартинг ПРО је уређај за снимање можданих активности, потпуно је мобилан и има софтверску подршку кроз мобилну апликацију. Он је друга генерација ових уређаја и имплементира нове технологије које омогућавају да један минијатурни бежични уређај замени гломазне ЕЕГ системе који су истраживања ограничавали искључиво на контролисане лабораторијске услове.
“Десетине килограма тешке лабораторијске опреме, наша фирма је спаковала у само 60 грама тежак минијатурни ЕЕГ уређај који користи бежичну конекцију и омогућава оваква посматрање здравог људског мозга у свакодневним ситуацијама, па чак и онда када су оне у свемиру”, каже Ана Јолић, вођа овог пројекта.
На претходним мисијама у свемир пратили су се бројни параметри о утицају микрогравитације на откуцаје срце, мишићну масу, отпорност коже али не и на стање мозга. Циљ укључивања ЕЕГ уређаја јесте да се праћењем и анализом података дође до вредних физиолошких података који ће помоћи да разумемо како да се повећа “неуро wеллбеинг” људи у свемиру. Овакве студије већ се изводе са астронаутима на Земљи, а након ове мисије циљ је да се упореде подаци и сакупе сазнања како се разликује мождана активност човека на Земљи и у свемиру.
Српска компанија, мБраинТраин, коју су у Београду пре десет година основали наши доктори наука биомедицинског инжењеринга, прави ЕЕГ уређаје, што омогућава истраживачима широм света да прошире опсег праћења функционисања мозга. Ова фирма изабрана је међу бројним светским произвођачима опреме у мисији Аxиом 2.
“Велика је важност то што це нас уређај обезбедити широк спектар истраживања, а то што је српски производ је и нама као компанији доказ да се исплатио труд који већ 10 година улажемо у ширење граница неуронауке. Обзиром на то да су наши оснивачи са студија у иностранству одлучили да оснују компанију баш овде у Србији, тиме омогућили да се таг “Маде ин Сербиа” нађе на Интернационалној Свемирској Станици, јако смо поносни што смо део овог пројекта”, каже Ана.
Лет до Међународне свемирске станице (ИСС – Интернатионал Спаце Статион) друга је приватно финансирана мисија у свемир, а прва је реализована у априлу у трајању од десет дана.
Živeli u luksuzu pre 1.700 godina: Srpski arheolozi iskopavaju velelepnu vilu u Ćelijama, evo šta su pronašli!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Српски изум лети у свемир: Опрему тешку десетине килограма успели да спакују у 60 грама! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.