Црвени крст Србије има 60.000 волонтера, 60 одсто њих чине млади

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Dec.2023, 10:06

Црвени крст Србије има 60.000 волонтера, 60 одсто њих чине млади

Црвени крст Србије и ове године обележава 5. децембар – Међународни дан волонтера, под слоганом „нада“, а из те организације тим поводом подсећају да у свој рад укључују 60.000 волонтера, од којих 60 одсто чине млади људи. Фото: Градске инфо
Генерални секретар Црвеног крста >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Србије Љубомир Миладиновић рекао је за Танјуг да је допринос волонтера оно што заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске, политичке и здравствене кризе.

„Као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи Црвени крст Србије подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, оно и изграђује личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности“, рекао је Миладиновић.
Посебна пажња поклања се волонтерима који делују у својим локалним заједницама.
Према Миладиновићевим речима, волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде.
Породица волонтера Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца броји око 17 милиона чланова а у овој групи добровољаца, како је рекао Миладиновић, значајан део чини мрежа волонтера Црвеног крста Србије и свих организација Црвеног крста у Србији. „Црвени крст Србије поносан је што негује добровољност и хуманост кроз активности својих 60.000 волонтера међу којима има по годинама и по духу младих, оних који су се тек заразили клицом доброчинства, као и оних који су раду у Црвеном крсту посветили деценије, који су и својој деци показали лепоте пута волонтерског ангажовања и повели их њиме“, каже генерални секретар Црвеног крста Србије.
Миладиновић је истакао да су волонтери Црвеног крста поклонили својим заједницама готово милион часова волонтирања током ковид пандемије и да су „увек будили наду“.
„Они су пружали утеху, бринули о деци, старима, болеснима, они су едуковали, спасавали, давали крв и мотивисали друге да учине исто тиме спасавајући животе“, рекао је Миладиновић говорећи о раду волонтера.
Орлић: 17. децембра сви заједно поручујемо – Србије не сме и неће да стане

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Црвени крст Србије има 60.000 волонтера, 60 одсто њих чине млади се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.