6 razloga eskalacije sukoba u pojasu Gaze

Izvor: B92, 13.Maj.2021, 10:49

6 razloga eskalacije sukoba u pojasu Gaze

Militanti Hamasa u poslednjih nekoliko dana lansirali su više od 1.000 raketa na Izrael, na šta je druga strana odgovorila silovitim vazdušnim udarima na Gazu.

U tim napadima ubijen je jedan od komandanata Hamasa, a višespratnica je sravnjena s zemljom.

Zbog pojačanja sukoba, Ujedinjene nacije su upozorile na mogućnost izbijanja "rata punih razmera".

Od početka najnovijeg talasa sukoba u Gazi poginulo je 65 ljudi, od kojih četrnaestoro 14 dece. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Napetost i sukobi između Izraelaca i Palestinaca traju decenijama, pa se nameće pitanje - zašto je situacija sada baš toliko eskalirala?

Prvi razlog odnosi se na rastući broj protesta Palestinaca.

Deo je pokrenut zbog šest palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima kojima Izrael preti iseljenjem. Ta pretnja je povezana s tužbom izraelskih naseljenika, a proteste Palestinaca vide kao deo šire kampanje da ih proteraju iz istočnog Jerusalima. Na protestima je došlo do žestokih obračuna Palestinaca s policijom.

Protesti Palestinaca izbili su i u jerusalimskom Starom gradu, gde je izraelska policija podigla barikade. Proteste je još više polačao obližnji marš izraelskih ultranacionalista.

Ove godine kraj ramazana koincidira s nekoliko važnih datuma za Izraelce.

"U pitanju je nekoliko vrlo zapaljivih godišnjica, uključujući godišnjicu Dana Jerusalima (izraelski nacionalni praznik kojim se obeležava reunifikacija Jerusalima i uspostavljanje izraelske kontrole nad Starim gradom nakon šestodnevnog rata 1967. godine). Na taj dan mahom desno orijentisani Izraelci slave osvajanje istočnog Jerusalima. Obično taj dan obeležavaju paradom na kojoj nose izraelske zastave, što se u muslimanskoj četvrti Starog grada smatra vrlo provokativnim, rekla je za BBC Izabel Keršner, dopisnica Njujork tajmsa iz Jerusalima.

Izraelski premijer Benjanin Netanjahu je pod snažnim pritiskom nakon nedavnih izbora jer njegovi rivali pokušavaju da formiraju vladu.

I u palestinskoj politici vladaju duboke podele. Hamas kontroliše Gazu, a Fatah kontroliše Zapadnu obalu.

Trebalo je da izbori budu održani nedavno, ali su odloženii, što je izazvalo frustraciju kod pripadnika Hamasa. Kad se gleda širi kontekst, Palestinci se već dugo osećaju marginalizovano nakon što su SAD u mandatu Donalda Trampa dogovorile zajedničku izjavu, kojom su normalizovani odnosi između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Iako ni Hamas ni Netanjahu to ne bi nikad priznali, novi sukob Izraelaca i Palestinaca mogao bi im poslužiti u političke svrhe.

Sve to - protesti, kalendar i politika - trebalo bi imati na umu kad govorimo o sledećem razlogu za eskalaciju nasilja.

Izraelska policija sukobila se s hiljadama Palestinaca u blizini džamije Al-Aksa. U sukobima je ranjeno više od 300 Palestinaca i 20 izraelskih policajaca.

Incident se dogodio na lokaciji koja je neopisivo važna. Područje te džamije sveto je i Jevrejima i muslimanima. Nakon sukoba Izrael je potom optužio ekstremiste, palestinski lideri nazvali su sukob "brutalnim", a Rupert Kovil, UN-ov poverenik za ljudska prava, rekao je sledeće:

"Suzavac, omamljujuće bombe, gumeni meci i fizička sila u nekim su slučajevima korišćeni bez razloga i disproporcionalno."

Hamas u Gazi je posmatrao te događaje, čime dolazimo do petog razloga za eskalaciju sukoba.

Hamas je u ponedeljak oko 6 posle podne po lokalnom vremenu počeo da lansira rakete prema Izraelu, a Izrael je brzo odgovorio višestrukim vazdušnim napadima na mete u Gazi. Tako se i nastavilo - stotine Hamasovih raketa za stotine izraelskih vazdušnih udara.

Dugotrajna netrpeljivost između Hamasa i Izraela opet je došla u prvi plan, što nas dovodi do šestog razloga za nedavni porast nasilja.

"Pojačaćemo snagu naših napada, Hamas će zadobiti udarce kakve ne očekuje", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

"Ako žele da eskalaciju sukoba, otpor je spreman. Ako žele stati s nasiljem, otpor je spreman. Ako žele iseliti iz Jerusalima, otpor je spreman", rekao je Ismail Hanijeh, vođa Hamasa.

Takva retorika čini eskalaciju sukoba verovatnijom.

Kad se svi gornji razlozi uzmu u obzir, situacija postaje mnogo jasnija.

Ali treba imati u vidu da u pozadini nedavnih događaja i dalje ostaje dugoročni neuspeh Izraelaca, Palestinaca, ali i celog sveta, da postignu dugotrajni mir. Taj neuspeh objašnjava ono što vidimo sada i što ćemo nesumnjivo videti opet, navodi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

6 razloga eskalacije sukoba u Pojasu Gaze

Izvor: OkRadio.rs, 13.Maj.2021

Militanti Hamasa u poslednjih nekoliko dana lansirali su više od 1.000 raketa na Izrael, na šta je druga strana odgovorila silovitim vazdušnim udarima na Gazu. U tim napadima ubijen je jedan od komandanata Hamasa, a višespratnica je sravnjena s zemljom.   Zbog pojačanja sukoba, Ujedinjene...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.