Погледајте горе! Јупитер ће овог понедељка доћи најближе Земљи у последњих 59 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Sep.2022, 18:27

Погледајте горе! Јупитер ће овог понедељка доћи најближе Земљи у последњих 59 година

Ако већ нисте приметили, “краљ планета” у последње време изгледа посебно славно. Фото: Pixabay У ствари, прошло је доста времена откад нико није видео гасног гиганта тако позитивно блиставог.
Овог понедељка, 26. септембра, Јупитер ће се приближити Земљи најближе у последњих 59 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << година – и поглед ће бити величанствен. Неће вам требати чак ни телескоп (али никад не шкоди ако га имате при руци).
Н скоро сваких дванаест земаљских година, Јупитерова удаљеност од Сунца се смањује на “само” 740 милиона километара, дајући нама у горњем делу Сунчевог система врхунски поглед на ову масивну планету.
Обично додатни сјај који Јупитер добија на свом најближем приближавању Сунцу није велика ствар за оне од нас који посматрамо одавде на Земљи. Ми смо на сопственој орбиталној путањи, тако да нисмо увек у истој близини. Али овај пут смо у комшилуку (некако).
Наш најближи годишњи пролазак Јупитера дешава се ове недеље! То је једино доба године када се може повући савршено равна линија од Сунца до Земље до Јупитера.
Kanada od 1. oktobra ukida sva kovid ograničenja za putnike

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Погледајте горе! Јупитер ће овог понедељка доћи најближе Земљи у последњих 59 година се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.