Цена нафте био могла да достигне 100 долара по барелу до краја године

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 12:42

Цена нафте био могла да достигне 100 долара по барелу до краја године

Велика глобална потражња за нафтом, посебно из Кине, заједно са извештајима о смањењу залиха сирове нафте широм света, сугерише да би цене нафте могле да достигну 100 долара по барелу пре краја године. Foto: Pixabay/IADE-Michoko У најновијој анализи угледног портала оилприце.цом наводи се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да земље Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) у овом тренутку производе мање нафте због саудијског добровољног смањења производње и обуставе утовара сирове нафте на нигеријском терминалу Форкадос због ризика од цурења.
Бројке варирају у зависности од извора, али истраживање Ројтерса показало је да је ОПЕК у јулу смањио своју производњу нафте за 840.000 барела дневно (бпд) у односу на јун.
Резултати су већ видљиви, пошто цене нафте расту, наводи аналитичарка Ирина Слав.
Нафта Брент се раније ове недеље продавала за 85 долара по барелу, док је америчка нафта WТИ порасла близу 82 долара по барелу.
Главно питање је колико ће поскупети нафта пре него што ОПЕК одлучи да укине резове и обнови производњу нафте у пуном капацитету, а неизвесно је да ли ће моћи да подстакне производњу довољно брзо ако то буде потребно.
Аналитичари су раније рекли да је Саудијској Арабији потребно да цена нафте буде 90 долара по барелу да би наставила са својим амбициозним плановима јавне потрошње који чине програм диверзификације „Визија 2030“.
Најновији извештаји показују да су залихе нафте у неким деловима света у паду, а то је нови, важан фактор који би могао да утиче на поскупљење нафте.
Раније глобални нивои залиха нафте и горива нису имали много утицаја на међународне цене нафте, али се то сада променило због западних санкција Русији, рекли су аналитичари банке Џеј Пи Морган ове недеље.
У овом тренутку се више него раније тргује нафтом у валутама коју су алтернативе америчком долару , а ниво стварне физичке понуде робе којом се тргује постаје фактор који значајно утиче на њихове цене, наводи се у анализи.
Не зна се колико дуго ће се Саудијска Арабија придржавати властитих ограничења на производњу нафте.
Цене овог енергента су сада у порасту, а Ријад нема разлог да повећа производњу.
Ако се све кључне пројекције потражње остваре, то значи да би нафта могла поново да достигне цену од 100 долара по барелу пре краја године, закључује се у анализи.
Velika Britanija daje zeleno svetlo za gradnju rafinerije i gigafabrike litijuma

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Цена нафте био могла да достигне 100 долара по барелу до краја године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.