Селаковић: Број новозапослених на нивоу државе већи за више од 502.000 људи

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 15:41

Селаковић: Број новозапослених на нивоу државе већи за више од 502.000 људи

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић данас је у Димитровграду, где је свечано отворио сајам запошљавања, рекао да је у Србији у последњих 11 година направљен озбиљан искорак када је реч о броју новозапослених. Фото: Танјуг/Зоран Жестић „У >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << последњих 11 година, у време демографске регресије, пада броја становништва, што се дешава на читавом Балкану са изузетком Турске, број запослених на нивоу државе је са 1.865.000 – 2012. године, порастао на 2.367.000 што је преко 502.000 новозапослених“, рекао је Селаковић.
Он је, након отварања Сајма запошљавања у Димитровграду, подсетио да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у сарадњи са НСЗ, локалним самоуправама, осим организовања Сајмова запошљавања, реализује бројне мере активног запошљавања.
Министар је навео да ће ове године у Димитровграду за реализацију тих мера бити издвојено пет милиона динара, док се на нивоу целог Пиротског округа издваја 24 милиона динара. Додао је да у Димитровграду има 814 незапослених и да се зна да велики број људи који су на евиденцији као незапослени, ради у суседној Бугарској и да се истог дана се враћа у Димитровград.
Селаковић је истакао да се Србија, попут других земаља, сусреће са мањком занатских радника.
„Један број радника се све више и више одлучује да се, због кризе на Западу, врати у Србију. Оно о чему још треба да размишљамо, јесте не само како да увеземо радну снагу. Од почетка ове године издали смо преко 37.000 радних дозвола за људе из иностранства који долазе да раде овде, и то не само на бројним великим пројектима изградње аутопутева, брзих пруга, већ су то људи који раде и у другим областима. Нама ће тај број расти“, рекао је он.
Селаковић је апеловао да се обрати пажња на мере демографске и популационе политике које нуди наша држава, а које су многоструко веће него пре неколико година.
Министар је рекао да је потребно да се рађа више деце у нашој земљи и да, када их је билко више, није било мањка занатлија, кувара, пекара. Начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић казала је да је на претходном Сајму запошљавања у Димитровграду, посао нашло стотину људи, што никако није занемарљиво имајући у виду број становника и број незапослених.
Председник општине Димитровград Владица Димитров истакао је да општина Димитровград има одличну сарадњу са Министарством које води Селаковић и додао да се општина Димитровград свим силама бори и да се смањи незаосленост, али и да се умањи негативан тренд депопулације, који је карактеристичан за цео овај део Србије.
Ove stvari slobodno možete preneti preko granice

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић: Број новозапослених на нивоу државе већи за више од 502.000 људи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.