Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Nov.2023, 10:16

За сат времена вожње бицикла потрошићете и до 500 калорија

Осим мршављења и јачања мишића, вожња бицикла препоручује се и као добар начин превенције срчаних обољења и за очување менталног здравља. За сат времена окретања педала може да се потроши 500-600 калорија.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Уколико желите да се решите вишка килограма почните >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да возите бицикл.

Просечна особа, са око 60 килограма телесне тежине, за сат времена окретања педала може да потроши и до 500 калорија, а она тежине 80 килограма чак 640 калорија. За већу потрошњу енергије потребно је појачати интензитет вожње.
Здраво срце и мозак Осим мршављења и јачања мишића, вожња бицикла препоручује се и као добар начин превенције срчаних обољења и за очување менталног здравља. Истраживања су показала да само пола сата вожње бицикла сваког дана смањује ризик од обољевања кардиоваскуларног система. Када је реч о менталном здрављу, психијатри упућују да ова активност има моћ да ублажи анксиозност и депресију, јер бициклизам подстиче мозак да лучи неуротрансмитер допамин који директно утиче на енергију, тачније смањује осећај умора и безвољности.
Пулс Ако су циљеви вожње бицикла боља кондиција и елиминација вишка килогреама, онда је потребно да се води рачуна о интензитету активности. То се најбоље мери бројем откуцаја срца у минути. Погледајте табелу година живота и броја откуцаја које би срце требало да „напумпа“ током вожње бицикла.
године                број откуцаја у минути 20-29                    115-145
30-39                    110-140
40-49                    105-130
50-59                    100-125
60-69                     95-115
Темпо Идеално је да се бицикл вози три пута недељно, а у зависности од минутаже постижу се одређени ефекти. Десет минута вожње дневно довољно је за побољшање мишићног тонуса, циркулације и здравља зглобова, а ко жели да убрза метаболизам и сагори масноћу, потребно је да окреће педале 50 минута дневно.
Најбоље време за вожњу је ујутро, пошто се тада највише подстиче стварање витамина Д, који везује калцијум у костима и тако спречава остеопорозу. Првих пет минута вожње треба да буде загревање лаганом вожњом, а и последњих пет минута треба успорити окретање педала.
Покреће цело тело Вожња бицикла сматра се једним од најучинковитијих рекреативних активности, јер активира све мишићне групе, па уз редовну вожњу, тело се врло брзо обликује и постаје фит. Упућени тврде да се већ након две до три недеље редовне вожње постижу јачање и затезање мишића ногу. Такође, активни су и мишићи доњег дела леђа и трбушни мишићи који задржавају правилан положај тела на бициклу.


Uzimajte ovo za duži život

Преузмите андроид апликацију.
Чланак За сат времена вожње бицикла потрошићете и до 500 калорија се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.