Британија ће произвести довољно литијума за 500.000 електричних возила годишње

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jun.2023, 12:09

Британија ће произвести довољно литијума за 500.000 електричних возила годишње

Компаније Имерис и Бритиш литијум ће заједничким снагама експлоатисати литијум из рудника гранита у Корволу, а количина литијум-карбоната из овог рудника ће бити довољна за 500.000 електричних возила (ЕВ) годишње. Фото: Wikimedia Commons/Yo-Co-Man Пројекат ће финансијски подржати и британска >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << влада, преноси Скај њуз.
„Овај заједнички подухват ће смањити зависност Велике Британије и Европе од увоза важних сировина и тиме допринети британским и европским климатским циљевима“, наводи се у заједничком саопшењу две компаније.
У саопштењу се додаје да ће производња литијума, која ће почети крајем 2028. године, задовољити отприлике две трећине британске потражње за батеријама за електрична возила до 2030. године.
Британска влада је у склопу борбе против последица климатских промена одлучила да од 2030. године сва нова возила која се продају у земљи морају да буду електрична. Очекује се да ће експлоатација литијума коштати „стотине милиона евра“, рекао је шеф компаније Иверис Алесандро Даца, додавши да је сувише рано да би се саопштиле тачна цифра.
„Заједнички пројекат компанија Имерис и Бритиш литијум поново показује да је Велика Британија и даље атрактивна за међународне инвестиције“, изјавила је британска министарка за трговину и бизнис Кеми Баденоч.
Индијске берзе расту, индекс Sensex i Nitfty 50 постигли рекордне вредности

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Британија ће произвести довољно литијума за 500.000 електричних возила годишње се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.