Фон дер Лејен предложила финансијску помоћ за Украјину од 50 милијарди евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 19:10

Фон дер Лејен предложила финансијску помоћ за Украјину од 50 милијарди евра

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је данас финансијску резерву за Украјину од 50 милијарди евра у наредне четири године, што укључује и зајмове и грантове. Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer “Резерва ће пре свега пружити перспективу и предвидљивост нашим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << партнерима у Украјини. Такође би требало да подстакне и друге донаторе да појачају подршку. Ова финансијска резерва ће нам омогућити да заиста ускладимо нашу финансијску помоћ са развојем ситуације на терену. Јер сви знамо да рат од нас захтева највећу флексибилност”, истакла је Фон дер Лајен након колегијума ЕК на којем се разговарало о ревизији вишегодишњег финансијског оквира ЕУ и економској безбедности.
Како је саопштено на сајту ЕУ, председница ЕК, говорећи о изазову миграција, предложила је додатни буџет од 15 милијарди евра за избеглице у Сирији, Либану, Јордану и Турској, јужни миграциони пут и западни Балкан. Такође, навела, потребно је одржати способност за реаговање на хуманитарне кризе и природне катастрофе.
Трећи приоритет односи се на отпорност и конкурентности европске привреде, навела је Фон дер Лејен и додала да су за очување конкурентске предности кључне дубока технологија, чиста технологија и биотехнологија.
Она је указала да је свет у последње три године, када се преговарало о претходном вишегодишњем финансијском оквиру од 2021. до 2027. године, драматично промењен, као и да је руски рат против Украјине изазвао накнадне потресе као што су раст цена енергије, виша инфлација и веће камате.
Председница ЕК је подсетила да је до сада издвојено 30 милијарди евра за Украјину директно из буџета ЕУ, што није било предвиђено претходним финансијским оквиром.
Francuska šalje u pomoć brod s podmornicom

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фон дер Лејен предложила финансијску помоћ за Украјину од 50 милијарди евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.