Тест крви открива 50 асимптоматских врста рака

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jun.2023, 12:41

Тест крви открива 50 асимптоматских врста рака

Једноставан тест крви могао би да убрза дијагностику око 50 врсти рака, сугерише нова студија. Фото: Танјуг/AP Photo/Peter Dejong Резултати испитивања британске Националне здравствене службе, објављени на највећој светској конференцији о раку у САД, показују да „Галлери тест крви“ има >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << потенцијал да уочи или искључи рак код људи са симптомима.
Тест открива ситне фрагменте ДНК тумора у крвотоку, упозорава лекаре да ли је откривен сигнал рака и предвиђа где је у телу тај сигнал можда настао. Осим уочавања присуства карцинома, Галери тест може да идентификује чврсте туморе у ткивима попут дојке, јетре, плућа и дебелог црева, али је, такође, уочио и рак крви, ко и рак јајника и панкреаса, који се обично откривају у касној фази и имају малу стопу преживљавања.
Стручњаци су поздравили налазе испитивања, али су рекли да ће бити потребно више истраживања пре него што тест, који је направила калифорнијска компанија Граил, буде уведен у здравствене системе.
У студији „Симплифај“, коју је спроводио Универзитет у Оксфорду, била је укључена 5.461 особа у Енглеској и Велсу, коју је њихов лекар опште праксе упутио у болницу под сумњом на рак. Резултати студије су представљени на годишњем састанку Америчког друштва за клиничку онкологију у Чикагу. Тест Галлери је тачно открио две трец́ине карцинома из студије. У 85% тих позитивних случајева, такође, био је у стању да одреди првобитно место рака. Био је тачнији код старијих пацијената и оних са узнапредовалим карциномом, стоји у резултатима испитивања.
„Тест има потенцијал да идентификује тумор код људи који иду код свог лекара опште праксе и који тренутно нису упуц́ени да хитно истраже рак … којима је потребно тестирање“, каже Марк Мидлтон, професор експерименталне онколошке медицине на Оксфорду, који је водио испитивање, и додаје да би тест, вероватно, могао да убрза дијагнозу тамо „где није сигурно који пут брзе дијагностике је прави“, као и да смањи укупан броја тестова потребних за дијагнозу карцинома.
Лоренс Јанг, професор молекуларне онкологије на Универзитету у Ворвику, позвао је на опрез, али је додао: „Ово је важна студија која показује да се приближавамо ери када би тестирање крви на рак, заједно са другим тестовима симптоматских пацијената, могло да утиче на рану дијагнозу и значајно побољша клинички исход“.
Др Ричард Ли, са Института за истраживање рака у Лондону, рекао је да би тестирање пацијената са симптомима који потенцијално указују на рак, могло помоћи да се омогући брже дијагностичко тестирање код оних за које се сматра да су под високим ризиком.
„Ово би могло да доведе до раније дијагнозе рака или бржег негативног резултата за оне без рака“, додао је он. Професор Николас Тарнер, такође са Института за истраживање рака, истакао је да је студија пружила драгоцене податке који повећавају доказе да би течне биопсије крви могле да се користе за брже дијагностиковање рака код пацијената са симптомима.
„Могло би бити корисно у будућности, да се пацијенти брзо упућују у клинике за брзи приступ, посебно код људи код којих су налази са снимања неодређени“, рекао је Тарнер.
„Налази из студије сугеришу да би овај тест могао да се користи као подршка лекарима опште праксе да дају клиничке процене, али је потребно много више истраживања у већем испитивању да би видели да ли би то могло да побољша процену лекара опште праксе и на крају – исходе лечења пацијената“, каже др Дејвид Кросби, шеф истраживања за превенцију и рано откривање рака у Великој Британији. Британска Национална здравствена служба је, такође, користила Галлери тест на хиљадама људи без симптома, да би се видело да ли тест може да открије скривени рак. Резултати се очекују касније ове године. Ако буде успешан, планира се примена теста на око милион људи.
Blinken: SAD rade na postizanju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тест крви открива 50 асимптоматских врста рака се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.