Пилот радио 50 година – а пензија му се обрачунава за 45

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Mar.2024, 09:28

Пилот радио 50 година – а пензија му се обрачунава за 45

Систем пензијског и инвалидског осигурања заснован је на текућем финансирању и не предвиђа могућност повраћаја доприноса. Фото: Unsplash/afgprogrammer Пилот који је недавно сазнао да ће му прва пензија по новом закону износити око 229.745,34 динара обрадовао се.
Али је чуо да му преплаћени >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << доприноси, будући да је због бенефиције имао 50 година стажа а не 45, неће ући у обрачун. А занима га и да ли плаћање пенала важи и за занимања с бенефицијама или не.
Чуо је, каже, да је закон неумољив – радио 25 или 50, а немати 65 година старости умањење пензија следи. Он је управо напунио 60 година.
На питање да ли неко ко је имао бенефицију попут пилота и уместо 45 година радио скоро 50, плаћа пенале за превремени одлазак у пензију, у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање одговарају да се услов за старосну пензију са навршених 45 година стажа осигурања стиче без обзира на године живота. Осигураницима се, по основу рада на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, снижава старосна граница.
С тим што се умањење превремене старосне пензије рачуна до те, снижене старосне границе, а не до општег услова за остваривање права на старосну пензију. Осигуранику се снижава старосна граница ако је најмање две трећине од укупно навршеног стажа осигурања провео на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем. У случају увећања 12/18, старосна граница за одлазак у пензију се може максимално снизити на 50 година живота.
У случају бенефицираног стажа, сваких 12 месеци ефективно проведених на пословима на којима се стаж рачуна са увећаним трајањем, рачуна се највише као 14, 15, 16 или 18 месеци стажа осигурања.
Према правилнику о радним местима, односно пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, професионални пилот има степен увећања када се 12 месеци рачуна као 18, под условом да има најмање 200 летова годишње.
Prodaja novih automobila u Velikoj Britaniji u februaru najveća za 20 godina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пилот радио 50 година – а пензија му се обрачунава за 45 се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.