Јужна Африка: Више од 50 земаља изразило подршку тужби против Израела пред Међународним судом правде

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jan.2024, 17:02

Јужна Африка: Више од 50 земаља изразило подршку тужби против Израела пред Међународним судом правде

Јужна Африка је саопштила да је више од 50 земаља изразило подршку њеној тужби Међународном суду правде у којој је оптужила Израел за геноцид над Палестинцима у рату у Гази. Фото: Танјуг/AP Photo/Hatem Moussa Други, укључујући САД, снажно су одбацили наводе Јужне Африке да Израел крши Конвенцију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << УН о спречавању и кажњавању злочина геноцида.
Многи се нису огласили, пренео је АП. Реакција света на поступак пред Међународним судом правде у Хагу показује предвидљиву глобалну поделу када је у питању 75-годишњи проблем Израела и Палестинаца, навела је агенција.
Данас је 100. дан њиховог најкрвавијег сукоба. Већина земаља које подржавају случај Јужне Африке су из арапског света и Африке.
У Европи је само муслиманска Турска јавно изразила своју подршку.
Ниједна западна држава није изразила подршку оптужбама Јужне Африке против Израела.
САД, блиски савезник Израела, одбациле су их као неосноване, Велика Британија их је назвала неоправданима, а Немачка је рекла да их „експлицитно одбацује“.
Кина и Русија су мало говориле о једном од најважнијих случајева који ће се наћи пред међународним судом.
Европска унија, такође, није коментарисала случај.
Sto dana rata u Gazi, najduži i najrazorniji sukob dve strane

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јужна Африка: Више од 50 земаља изразило подршку тужби против Израела пред Међународним судом правде се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.