5 načina kako da u velikom stilu date OTKAZ

Izvor: Blic, 02.Feb.2016, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 načina kako da u velikom stilu date OTKAZ

Mat Poter proučavao je otkaze više od 25 godina i utvrdio da svi imaju jednu zajedeničku stvar, slični su epitafima jer su svi pisani sa tačke sa koje više nema povratka.

Poter je napravio i spisak pet glavnih tipova otkaza koji mogu da posluže i kao priručnik za samopomoć:

1. Eksplozivna istina

Svatko od nas skriva bombu istine. Javno raspredanje o promašajima vaše radne organizacije ključan je sastojak svakog gnevnog oproštajnog govora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ali, pisana verzija, ako je dobro isplanirana, može da bude vežba u asimetričnom ratovanju.

Ključno je iznenađenje. Direktor Greg Smit dao je otkaz 2012. u eksplozivnom otvorenom pismu naslovljenom "Zašto odlazim iz Goldman Saksa". Ali, nije mu bilo dovoljno da pošalje taj e-mail samo svim svojim šefovima već se dogovorio sa redakcijom jednog magazina da pismo bude objavljeno kao komentar.

To je bio otkaz kakav ljudi najviše vole. "Mali" čovek suprotstavio se moćnicima za koje su svi smatrali da treba da budu kažnjeni. I pre nego je što investiciona banka uspela da reaguje, pismo je postalo viralno, a deonice su do uveče potonule i izgubljene su dve milijarde dolara.

2. Ubica razgovora

Dajete otkaz zbog nekog nečasnog postupka ili neuspeha? Bilo bi sjajno da niko ne primeti da vas uskoro više neće biti.

Ideja je da se stane na kraj sramoti. Treba podvući crtu, tiho otići i naterati ljude da zaborave šta ste napravili.

Zato treba da izbegnete bilo kakvo spominjanje onoga što je pošlo po zlu i nastojati ne napisati bilo šta upečatljivo. Otkazno pismo treba čitaocima da deluje poput plina za uspavljivanje. Nije na odmet pokušati i sa ponekim spinom, na primer možete da prozovete nekoga ko vas optužuje ili pak da stavite do znanja da postoje i stvari kojih drugi uopšte nisu svesni.

3. Insajderski udar

Ovo je još poznato i kao "trik Džefrija Havija". On je bio bliski saradnik Margaret Tačer, zvali su ga njenom boljom polovinom sklonom postizanju konsenzusa. Njegovo povlačenje i pismo koje je pritom napisao bili su odraz osećanja razočaranosti i frustracije.

- Raditi za premijerku u Evropi bilo je uporedivo sa situacijom u kriketu kada udarač, u trenutku kada treba da zamehne loptica prema njemu već leti i tada shvati da mu je palica polomljena, a da je polomio kapetan njegove vlastite ekipe - napisao je Havi.

Isto tako, 2012. godine svetski mediji su preneli ostavku izvršnog direktora jedne marketinške agencije u kojoj je on istakao nepregledan niz optužbi usmerenih protiv svog šefa u mejlu koji je poslao svima u kompaniji. Naravno da je sve dospelo u javnost.

4. Protest kamikaze

Piloti kamikaze bili su ekstremno predani u svojim samoubilačkim pohodima. Ako se slična predanost upotrebi kao taktika u davanju otkaza, to ponekad može da ima neverovatnu moć.

U maju 2003. godine, kad se invazija na Irak već činila izvesnom, u svojoj ostavci tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Robin Kuk je rekao kako ne treba da srlja u rat.

Manje je poznata ostavka tadašnje vladine pravne savetnice Elizabet Vilmšur čije je pismo naznačilo da bi njen potpis na odluci o početku napada na Irak, kompromitovao njen rad u slučajevima ratnih zločina na Međunarodnom kaznenom sudu.

Ove ostavke ujedno su i jeziva proročanstva. Ako se dobro izvede, otkaz zbog "priziva savesti" može da vas oslobodi svake krivice. I dobro prestraši sve ostale.

5. Poruka u boci

Dajete otkaz jer ste osumnjičeni za nešto? Opustite se. Neka vaše povlačenje bude za pamćenje. Neka se zna da će ono što govorite da uđe u istoriju.

Ričard Nikson prvi je inaugurirao ovaj pristup. U televizijskom saopštenju o vlastitoj ostavci je rekao: "Nikad nisam bio osoba koja odustaje. Borio sam se za svoja uverenja".

Molba tonija Blera da o njegovom mandatu na čelu britanske vlade ne sude samo po neslavnoj vojnoj intervenciji u Iraku, nego po postignućima u ekonomiji, možda se 2007. činila razumnom. No, već za nekoliko nedljea, ta su postignuća došla pod znak pitanja naglim posrnućem banke "Northern Rock".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.