Izvor: Piplmetar.rs, 14.Jun.2023, 05:31

5 grupa namirnica koje mogu da izazovu upalu: Nisu zdrave, a teško im je odoleti

Pojedine namirnice povećavaju biomarkere zapaljenja u telu

Foto: Shutterstock


Upala je deo imunološkog odgovora i može da bude povezana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.
I dok pojedine namirnice mogu da pomognu u izlečenju upala, dotle neke druge mogu da budu odgovorne za njihovu pojavu, piše Love Your Self Magazin.
Poznato je da bobičasto voće, brokoli, prokelj, pečurke, kurkuma i zeleno lisnato povrće >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << mogu da smanje upale. Ali, isto tako, postoje i namirnice koje pojačavaju ili izazivaju upale, posebno kada ih konzumiramo u većim količinama.
Postoji pet glavnih kategorija namirnica koje stimulišu upalu. Sa njima bi trebalo biti posebno oprezan i izbegavati njihovu prekomernu konzumaciju – kaže Eumenis P. Karafilidis, klinički dijetetičar – nutricionista.
On ujedno i otkriva o kojim kategorijama namirnica je reč.
1. Šećer Smanjeni unos šećera može da napravi veliku razliku kad je reč o upalama.
Primera radi, konzumni šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze povećavaju biomarkere zapaljenja u telu.
2. Prerađeni ugljeni hidrati Kao i šećer, i rafinisane ugljene hidrate takođe bi trebalo unositi u veoma malim količinama kako biste sprečili upale. Kad jedete hranu bez vlakana, telo proizvodi insulin da bi vezao glukozu iz krvi i vremenom proces lučenja insulina postaje nekontrolisan.
Foto: Shutterstock


Dakle, pankreas proizvodi sve više i više insulina da bi završio biohemijski proces.
3. Mesne prerađevine Mnogo je razloga zbog kojih se preporučuje izbegavanje mesnih prerađevina, a upala je samo jedan od njih. Mesne prerađevine su dugo dovođene u vezu sa porastom srčanih bolesti, dijabetesom, rakom želuca, rakom debelog creva i, naravno, upalama jer sadrže napredne krajnje proizvode glikacije (AGE).
Foto: Shutterstock


AGE su, zapravo, štetna jedinjenja koja nastaju kada se hrana, kao što je meso, prerađuje na visokim temperaturama. Obilje ovih jedinjenja u telu je povezano sa razvojem bolesti kao što su Alchajmerova bolest i dijabetes, pa je važno ograničiti njihovu potrošnju.
4. Alkohol Crveno vino u umerenim količinama može da bude od koristi za srce, ali ima mnogo štetnih efekata kada se konzumira u prekomernoj količini, od kojih je jedno povećanje upale u organizmu.
Naime, kad se alkohol razgradi, on proizvodi toksične nusproizvode koje mogu da oštete ćelije jetre i da oslabe imuni sistem.
5. Transmasne kiseline Transmasne kiseline ili hidrogenizovane masne kiseline dovode se u vezu sa srčanim oboljenjima i demencijom.
foto Freepik.com


– Iz tog razloga, njihovo štetno dejstvo na različite oblasti ljudskog zdravlja nameće imperativ da obratimo pažnju na etikete kako bismo izbegli sastojke kao što su hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana ulja – kaže nutricionista Karafilidis.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

5 grupa namirnica koje mogu da izazovu upalu

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jun.2023

Upala je dio imunološkog odgovora i može da bude povezana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.