5,7 TONA KOKAINA PLOVILO ISPOD RADARA Teretnjak na kome su uhapšeni balkanski pomorci gasio signal tokom plovidbe, sumnja se da je među uhapšenima i NOVOSAĐANIN

Izvor: Press, 28.Feb.2020, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5,7 TONA KOKAINA PLOVILO ISPOD RADARA Teretnjak na kome su uhapšeni balkanski pomorci gasio signal tokom plovidbe, sumnja se da je među uhapšenima i NOVOSAĐANIN

Procenjuje se da 5,7 tona kokaina, koliko je zasad pronađeno na tertnjaku "Aresa" u vodama Arube prilikom čega su uhapšeni crnogorski državljani, vredi vrtoglavih 250 miliona evra, a broj uhapšenih sada je porastao na 11, javljaju crnogorski mediji.
foto:blic

Crnogorci uhapšeni na teretnjaku "Aresa"
Na sajtu Fletmon koji se bavi praćenjem teretnjaka, navedno je da je plovilo pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zastavom Kameruna isplovilo iz Surinama. Međutim, istražitelji su, prema pisanju tamošnjih medija, registrovali da "Aresa" od Surinama gasi signal i da se na sistemu pojavila tek 23. februara tokom noći, u zalivu Venecuele, prenele su "Vijesti".

Za sve to vreme, bezbednosne službe nekoliko država pratile su kretanje ovog broda. Kada je isplovio iz Venecuele i krenuo ka ostrvu Aruba, tamošnje vlasti su ga presrele i sprovele do doka gde je započeto "češljanje" teretnjaka.
Prvo je otkrivena tona kokaina i uhapšene su četiri osobe iz Crne Gore, tačnije Kotora i Bara, da bi broj uhapšenih i broj zaplenjenih kilograma droge konstanto rastao.

Foto: MUP Crne Gore / Privatna arhiva
Brod na kom je pronađena droga u Venecueli
Zasad je procenjeno da je pronađeno 5,7 tona skriveno u više od 200 paketa težine 25 kilograma, i da vrednost te droge na veliko iznosi 250 miliona evra.
Iz Uprave policije Crne Gore juče je saopšteno da je lociran i opserviran celom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim merama nadzora pri svakom ulasku i izlasku iz luke. Prethodno je crnogorska policija poslala informacije bezbednosnim službama Velike Britanije.
Portali na španskom prenose da je "Aresa" proizvedena 1978. godine i 42 godine je radila kao teretni brod. Kapacitet mu je 2.649 tona, dugačak je 95 metara i širok 13 metara. Njegov identifikacioni signal je TJMC15.

Aruba je, inače, jedno od ostrva u južnom Karipskom moru, 25 kilometara severno od venecuelanske obale. Predstavlja jednu od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije. Glavni grad ostrva je Oranjestad, u kojem živi 26.000 stanovnika, gde se trenutno češlja teretnjak.
Među uhapšenima i Novosađanin?
Kurir je danas objavio, pozivajući se na izvore upoznate sa istragom, da je u među uhapšenim pomorcima iz Crne Gore i Novosađanin Nikola Martinović (41) koji je kod sebe u trenutku privođenja imao crnogorski pasoš. "Blic" je zatražio i zvaničnu potvrdu od Ministarstva spoljnih poslova, ali tu informaciju još nismo dobili.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.