Аустралија: Годишња стопа инфлације у мају пала на 5,6 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jun.2023, 12:30

Аустралија: Годишња стопа инфлације у мају пала на 5,6 одсто

Годишња стопа инфлације у Аустралији је у мају пала на 5,6 одсто, са априлских 6,8 одсто, саопштио је данас Завод за статистику Аустралије (АБС). Фото: Танјуг/AP Photo/Rick Rycroft Овај резултат је бољи од очекиваног, пошто су тржишта предвиђала мајску инфлацију у износу од 6,1 одсто.
„Инфлација >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од 5,6 одсто је најнижа од прошлогодишњег априла. Цена већине робе и услуга је порасла мање него претходних месеци“, изјавила је шефица АБС-а за статистику цена Мишел Маркварт.
У мају је успорен међугодишњи раст цена транспорта – за 0,8 одсто напрам 7,1 одсто у априлу, а један од главних разлога је и пад цена аутомобилског горива – за 8,0 одсто. Цене нових стамбених објеката су у мају такође међугодишње расле споријим темпом – за 8,3 одсто наспрам априлских 9,2 одсто, као и у сектору рекреације и културе – за 3,5 одсто наспрам априлских 6,4 одсто.
Инфлација хране и безалкохолних пића се и даље држи на релативно високом нивоу од 7,9 одсто.
Nemački potrošači izgubili optimizam, GfK indeks u padu nakon osam meseci rasta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Аустралија: Годишња стопа инфлације у мају пала на 5,6 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.