Заборавите на млеко и шећер: 5 зачина које можемо додати у кафу и заштитити мозак

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Apr.2025, 09:00

Заборавите на млеко и шећер: 5 зачина које можемо додати у кафу и заштитити мозак

За многе људи кафа је неизоставан део јутарње рутине – побољшава будност, даје енергију и често је први корак у новом дану. Али према неуролозима, постоји начин да се то учини још кориснијим за здравље мозга. Додавањем одређених зачина, кафа може постати моћан савезник у очувању >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << менталних функција и превенцији неуродегенеративних болести. Фото: Pexels/aykido Који зачини побољшавају здравље кафе и мозга?
Ђумбир Познат по својим антиинфламаторним својствима и способности да побољша циркулацију, ђумбир може помоћи у одржавању здравих неуротрансмитера, што доприноси бољој концентрацији и менталној оштрини. Додавање ђумбира у кафу може пружити додатни енергијски подстицај за почетак дана.
Куркума
Овај зачин садржи куркумин, једињење које повећава ниво неуротрофног фактора (БДНФ), неопходног за стварање нових неурона и заштиту мозга од дегенеративних процеса. Куркума не само да побољшава укус кафе, већ такође пружа снажну подршку когнитивном здрављу.
Цимет Богат антиоксидансима, цимет помаже у заштити можданих ћелија од оксидативног стреса, који може убрзати старење и смањити когнитивне способности. Поред тога, цимет помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви, што може побољшати менталну јасноћу.
Мушкатни орашчић Овај ароматични зачин садржи једињења која могу заштитити неуроне и побољшати памћење. Умерено додат кафи, може бити укусан и користан додатак.
Црни бибер Иако се ретко повезује са кафом, црни бибер игра кључну улогу у повећању апсорпције куркумина из куркуме, чиме се појачава његов ефекат на мозак.
Зашто кафи додати зачине? Комбинација ових зачина не само да побољшава укус кафе већ и повећава унос антиоксиданата и антиинфламаторних једињења, која су кључна за одржавање здравог мозга. Редовна конзумација овако обогаћене кафе може допринети бољој концентрацији, заштити од неуродегенеративних обољења и дуготрајном очувању менталних функција.
Ова пракса постаје све популарнија, посебно међу људима који траже природне начине да се брину о свом менталном здрављу. Ако желите да додатно побољшате своју јутарњу кафу, пробајте ове зачине и учините је још кориснијом за ваш мозак и тело.
Kucanje o drvo, simbolički čin želje za srećom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Заборавите на млеко и шећер: 5 зачина које можемо додати у кафу и заштитити мозак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.