Табаковић: Процена да је у фебруару инфлација била око 5,5 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 15:01

Табаковић: Процена да је у фебруару инфлација била око 5,5 одсто

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да се у Србији и у овој години наставља снажан пад инфлације и да је међугодишња инфлација у јануару смањена на 6,4 одсто. Фото: Танјуг „Наша процена је да је инфлација у фебруару и додатно успорила на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << око 5,5 одсто међугодишње“, рекла је она на стручној конференцији у централној банци Србије „Инстант плаћања, Глобална инспирација“.
Гувернерка је навела да се наставља са опрезним анализама домаћих и међународних фактора и како је нагласила НБС је спремна да додатно делује уколико то буде потребно. „НБС је више од деценије одржавала стабилност девизног курса кроз правовремене, објективне интервенције на девизном тржишту у оба смера, чиме је допринела не само нижој базној инфлацији, већ и очувању поверења у пословно и инвестиционо окружење“, рекла је Табаковићева.
Према њеним речима, стабилан курс је кључни елемент монетарне и финансијске стабилности у Србији и има важну улогу у стварању повољног окружења за привреднике и грађане. Она је нагласила и да су високе девизне резерве темељ отпорности земље на међународне поремећаје и да ће НБС и даље остати посвећена чувању стабилности динара према евру као основу макроекономске стабилности.
Srednji kurs evra 117,1842 dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Табаковић: Процена да је у фебруару инфлација била око 5,5 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.