5 ствари о којима нико не говори после порођаја: Свака мама их доживи у првих 24 сата са бебом, али не признаје

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Mar.2023, 12:28

5 ствари о којима нико не говори после порођаја: Свака мама их доживи у првих 24 сата са бебом, али не признаје

Осећања која доживите у прва 24 сата су помешана, али о овим стварима вам сигурно нико не говори, а свака жена их доживи. Фото: Pexels/Rene Asmussen Не постоји тренутак који може да изазове интензивнија и помешанија осећања, него тренутак када ваша беба стигне на свет. Девет месеци чекања, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << порођај и сусрет лицем у лице са том малом особом, о којој сте толико пута сањали и која је сада коначно у вашим рукама. То је дефинитвно незаборавно време, због количине емоција које носи са собом.
Првих 24 сата од порођаја и упознавања са бебом, дефинитивно су нешто што свака мајка памти до краја живота. Међутим, неке ствари ће вас изненадити, јер вас на њих нико неће ни упозорити.
Ево како је то објаснила једна мама: – Реч ‘мама’ тргнуће вас на посебан начин.
Тренутак када се рађа беба, а ви престајете да будете трудне и да малишана чувате у свом стомаку је заиста посебан. Моменат када вас доктори и медицинско особље први пут назову „Мама“, звучаће вам веома чудно. Та реч ће изазвати то да се осетиш као да си одједном ударен са 400 кг одговорности само у једном тренутку.
Нећете моћи да престанете да гледате у бебу. – Моја беба је била толико сићушна, да ми се чинило да је најкрхкија и најлепша ствар коју сам икада видела у животу. Мислим да је то и нормалан осећај, када вам се нешто чини невероватним, као што је постојање ваше бебе.
Немојте да бринете, уколико у тренутку када први пут угледате своју бебу не осетите експлозију емоција. То што виђате у описима на друштвеним мрежама, уз прве фотографије
‘Љубав’ или ‘љубав мог живота’, можда се неће осетити одмах. Нису ни те маме, сигурно.
Због тога не треба да се осетите чудно, а још мање кривом, јер је то апсолутно нормално. Не постоји одређени тренутак када би требало да осетите ову експлозију осећања према својој беби, што може много да зависи и од тога какав порођај сте имали. Љубав ће се појавити мало по мало, нећете морати да је форсирате, само ћете у тренутку схватити да не знате како сте раније могле да живите без своје бебе.
– Осетићете страх, јер не знате да се понашате онако како очекују од вас. Мало ко ће вам говорити и о оним тренуцима када беби нешто треба, било да је то промена пелена, храна или утеха, а свако ће очекивати да ви знате да препознате потребе. Тај притисак околине може да постане заиста огроман, али не брините. Немојте да дозволите да будете под утицајем околине, само следите свој инстинкт и научићете.
– Дојење ће створити сензације које никад раније нисте искусили Осећаја ће бити разних, и добрих и лоших, али оно што је сигурно јесте да је невероватно видети како смо способне да својим телом нахранимо бебу.
Прво млеко које ће изаћи је колострум, жућкаста серозна течност која је течно злато за вашу бебу. Због својих имунолошких својстава због којих га називају и ‘прва вакцина’, веома је важно. Немојте мислити да га то не храни.
– Нећете моћи да заспите Свима је познато да ће сан бити смањен, али нико не може да замисли те тренутке док се не нађе у њима. Гледаћете своју бебу како се с времена на време буди, укључићете сва своја чула како не бисте направили неку грешку, и све време ћете бити на опрезу, а то ће вас исцрпети.
Како месеци буду пролазили, моћи ћете да мењате пелене у мраку, да дојите без трунке светлости, и да дуду стављате беби практично док спавате. Али прве ноћи, дефинитивно не.
Da li trudnice treba da treniraju?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак 5 ствари о којима нико не говори после порођаја: Свака мама их доживи у првих 24 сата са бебом, али не признаје се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.