5 разлога да кажете не „брзој“ моди

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 17:00

5 разлога да кажете не „брзој“ моди

Континуирано појављивање нових трендова резултира јефтином производњом која често није ни етички ни еколошки прихватљива. Фото: Pixabay/Pexels На нама је да својим модним изборима покренемо лавину промена.
Модна дебата: јефтинија или јефтинија одећа? Сви смо бар једном у животу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << чули од родитеља изреку: „Нисмо довољно богати да купујемо јефтино“. Ипак, према неким подацима, друштво данас купује 400 одсто више одеће него пре 20 година!
Ево пет драгоцених разлога зашто би требало да послушамо родитељске савете и престанемо да купујемо јефтине, неквалитетне, модерне комаде који на крају буду одбачени следеће сезоне:
Најмање 80 одсто радника у модној индустрији су жене између 18 и 35 година које ретко имају право на породиљско одсуство. Радници у модној индустрији често су приморани да раде од 14 до 16 сати седам дана у недељи са мањим паузама како би задовољили основне људске потребе. Плате у модној индустрији у већини земаља (нпр. Камбоџа, Вијетнам, Индонезија или Мексико) нису довољне за пристојан живот. Услови рада у фабрикама су углавном лоши и несигурни. Радници који желе да се изборе за своја радничка права учлањењем у синдикат бивају изложени вербалном и физичком злостављању како би их спречили. Куповином од локалних или етичких брендова или у продавницама рабљених, шаљемо поруку модној индустрији да не желимо да живимо у свету који експлоатише запослене због моде и штетно утиче на животну средину. Свако од нас може допринети бољем свету. Само се запитајте када следећи пут будете куповали. Да ли ми то заиста треба?
4 razloga zašto je dobro kupovati „second hand“ garderobu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак 5 разлога да кажете не „брзој“ моди се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.