Ганг: Током 5 година пословања у Србији, Зиђин мајнинг група инвестирала 2,95млрд $

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Avg.2023, 10:51

Ганг: Током 5 година пословања у Србији, Зиђин мајнинг група инвестирала 2,95млрд $

Заменик генералног директора „Србија Зиђин копер“ Зоу Ганг рекао је да је током пет година пословања у Србији „Зиђин мајнинг група“ инвестирала око 2,95 милијарди америчких долара, као и да је запослено више од 2.700 нових радника и да су плате повећане за 80 одсто. Фото: Танјуг/Страхиња >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Аћимовић Будући да се ове године обележава пет година од доласка „Зиђина“ у Србију, Ганг каже да је пет година кратак временски период и да када је „Зиђин“ преузео РТБ Бор, компанија је имала 4.900 запослених и да је највише изазова било у областима безбедности, заштите животне средине и производње.
„Током пет година пословања у Србији ‘Зиђин мајнинг група’ инвестирала је око 2,95 милијарди америчких долара што је далеко више него што смо се обавезали споразумом о стратешкој сарадњи са владом. У инфраструктуру, здравствену заштиту, образовање, културу и спорт издвојили смо 7,88 милиона долара и на тај начин допринели развоју локалних заједница у којима послујемо“, рекао је Ганг за лист Политика.
Када је реч о прозиводњи злата, Ганг каже да је у ‘Зиђин коперу’ производња злата у 2022. години износила 2.673 килограма, што је повећање од 50,17 одсто у односу на 2021. годину као и да ће према договору са Народном банком Србије, златни инготи које прозиводи ова компанија бити приоритетно продавани српској централној банци ради повећања златних резерви НБС.
„Компанија и главни синдикат су фебруара 2023. постигли консензус о новом колективном уговору који се фокусира на оптимизацију структуре плата, развијање егалитарног механизма и помоћ у заштити прихода радника који се налазе на првим линијама производње. Тренутно запошљавамо више од 6.000 радника, од којих је 97 одсто локално становништво“, рекао је Ганг.
Додао је да је пројекат директно и индиректно отворио запослење за више од 9.000 грађана као и да компанија има развијен система зарада и социјалних давања.
„Тренутна просечна нетомесечна плата износи 126.000 динара. Од када смо преузели компанију, у односу на 2018. повећана је за више од 85 одсто и за више од 50 одсто је већа од просечне зараде у Србији“, рекао је Ганг.
Истакао је да тренутно улажу велика средства у изградњу зелених рудника као и да ће будући производи сигурно задовољити нискоугљенични концепт и бити у складу са принципима заштите животне средине и одрживог развоја.
„Од почетка технолошке трансформације 2019. године, наша инвестиција у области ове заштите достигла је 216 милиона америчких долара. Завршили смо укупно 3,07 милиона
квадратних метара озелењавања и посадили 480.000 садница. Стање животне средине је у великој мери побољшано“, каже Ганг.
Додаје да су уложили средства у решавање наслеђених еколошких проблема који годинама нису решавани као што су језеро Робуле,озелењавање осушене јаловине Вели
ког Кривеља, чишћење реке Пек у Мајданпеку.
„Ова загађења су део прошлости. Међутим, да бисмо исказали нашу посвећеност зеленом развоју решавање ових проблема део је и наше корпоративне друштвене одговорности. Уложили смо средства у опрему за пречишћавање отпадних вода из рудника, унапређујемо производни процес топионице, цевоводе и опрему за третман димних гасова“, рекао је Ганг.
Додао је да је свеобухватна стопа поновне употребе отпадних вода достигла 93 одсто, што је, према његовим речима, добар индикатор и показује посвећеност очувању животне средине.
„Наш циљ је да пројекат Рудника бакра Бор буде мерило за развој европског рударства. Прошле године освојили смо годишњу награду Привредне коморе Србије за изузетна достигнућа, допринос унапређењу локалног економског развоја и реа-лизацији трансформације зелене рударске индустрије“, рекао је Ганг.
Када је реч о плановима за наредни период, Ганг каже да је предузеће још у фази техничке трансформације и изградње као и да до 2025. године планирају да достигну годишњу производњу од 180 хиљада тона катодног бакра.
„Није лако одржавати производни капацитет, јер се рудник развија више од 120 година, а концентрат руде је веома низак. Потребно је достићи одређени обим прераде да би се амортизовали трошкови производње“, рекао је Ганг одговарајући на питање о количини прозиводње бакра и о томе да ли је и за колико повећана прозиводња.
Додао је да је неопходно увођење нових технологија, што је, према његовим речима, такође предност „Зиђин мајнинг групе“, кроз употребу најнапредније опреме за производњу великих размера, аутоматизацију и интелигентну трансформацију производне линије корићењем нове технологије прераде која ће обезбедити већу стопу искоришћености метала, чиме се повећава економска вредност.
„Према подацима које је недавно објавило Министарство финансија наше две компаније у Србији ‘Зиђин мајнинг’ и ‘Зиђин копер’ налазе се у самом врху листе извозника. У 2022. произведено је 93,598 тона бакра и 2.673 килограма злата у концентрату“, рекао је Ганг.
„Разумемо поступке еколошких невладиних организација, јер је здраво животно окружење веома важно за заједницу и живот становника. Наши запослени, укључујући и грађане Бора и Мајданпека, могу да виде колико је од доласка ‘Зиђина’ урађено на заштити животне средине. Следићемо концепт зеленог развоја и наставити да улажемо у ову област“, рекао је Ганг коментаришући еколошке протесте.
Додао је да се нада да ће Влада Србије, организације и грађани наставити да верују „Зиђину“ и подржавају развој компаније, посебно у неким инвестиционим пројектима у области заштите животне средине.
„У протеклом периоду озелењен је 1,1 милион квадратних метара јаловишта, а 93 одсто дренажне воде из рудника је рециклирано у току нашег процеса флотације“, рекао је Ганг.
Orban: Mađarske kompanije žele da prošire rad u Rusiji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ганг: Током 5 година пословања у Србији, Зиђин мајнинг група инвестирала 2,95млрд $ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.