Нутрициониста открива 5 разлога зашто не губите тежину

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Maj.2023, 13:00

Нутрициониста открива 5 разлога зашто не губите тежину

Иако обезбеђивање дневног калоријског дефицита доприноси губитку тежине, постоје и други фактори и навике који вас могу лишити жељеног резултата на ваги. Фото: Pexels/Andres Ayrton Које грешке најчешће правите и саботирају ваш напор када се чини да све иде како треба?
Иако се трудите >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да уносите што мање калорија, не постижете резултате које бисте желели да видите. Постоје неке навике којих можда нисте свесни, али могу бити главни разлози због којих не губите тежину.
Сваки дан мерите своју тежину Навика свакодневног (или чак честог) мерења може изгледати безопасно, али то је огромна замка. Свакодневно коришћење ваге није репрезентативно за нашу стварну тежину из једноставног разлога што се губитак тежине не дешава у року од 24 сата.
Поред тога, дистрибуција телесних течности варира свакодневно, што резултира фиктивном сликом телесне тежине.
Не једете све своје оброке (посебно доручак) Губитак тежине се ослања на стварање негативног биланса. Међутим, то не значи да прескакање оброка и пост у потпуности помажу резултату. Уобичајени оброци који се прескачу су доручак и вечера. Праћење учесталости оброка помаже у регулисању и апетита и нивоа шећера током дана. Такође, на овај начин се брзина метаболизма одржава на високом нивоу.
Неадекватна хидратација Према истраживањима, испијање 500 мл воде може повећати метаболизам за 30%. Ефекат воде на метаболизам почиње 10 минута након конзумирања, достиже врхунац за 30-40 минута и може трајати до 1 сат. Поред тога, глад и жеђ се често мешају. Укратко, пијење воде током дана може ограничити могуц́у жудњу за храном и самим тим спречити унос непотребних калорија.
Не спавате довољно Губитак тежине се не односи само на исхрану и вежбање, већ и на друге свакодневне навике тела, попут сна. Уколико недовољно и неквалитетно спавате, ремете се хормони лептин, грелин и инсулин, а ови хормони одговорни су за осећај глади. Ниво магнезијума у телу такође у великој мери утиче на квалитет сна. Намирнице богате магнезијумом су бадеми, банане, тофу и броколи.
Тежња ка нереалним циљевима Већину времена, почетак дијететског програма за мршављење прати жеља за брзим резултатом. Очекивани и идеални губитак тежине је око 1 кг недељно. Међутим, многи људи који практикују дијете усвајају интензивне хипотермичне програме од самог почетка, стављајући своја тела у процес који није довољно одржив на дужи рок.
Тело такве ситуације доживљава као услове преживљавања и стреса и као резултат тога снижава базални метаболизам (БМР) много више него што се очекивало да би га заштитило.
Да бисте остварили своје циљеве и ослободили се вишка килограма почните тако што ћете поставити једноставне циљеве које ћете лако постићи и придржавајте се основних правила исхране. Одатле, унапређење општег начина живота допринеће не само постизању циља, већ и несметаном напредовању ка њему.
Greške koje prave mnogi kada prvi put postanu roditelji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нутрициониста открива 5 разлога зашто не губите тежину се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.