5 чудних знакова који откривају да конзумирате превише шећера

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Maj.2023, 11:31

5 чудних знакова који откривају да конзумирате превише шећера

Шећер је један од оних састојака за које сви знамо да треба да избегавамо у свакодневној исхрани, али чињеница је да је то витални извор енергије и неопходан је за наш опстанак. Наравно, нису сви шећери исти. Фото: Pexels/Alexander Grey Фруктоза која се налази у воћу и поврћу и лактоза у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << млечним производима су природни шећери о којима не треба да бринемо, јер су ове намирнице такође вредни извори витамина, минерала и влакана. Додатни шећери који се често налазе у прерађеној храни су они које бисмо могли да избацимо из наше исхране.
Додатни шећери су све што се додаје храни да би имала слатки укус, укључујући природне шећере попут меда и јаворовог сирупа.
Иако су можда здравији од конзумног шећера, они и даље оптерећују тело вишком калорија. Шећер се може сакрити под десетинама различитих имена и упркос вашим напорима да изаберете здраву храну, можда ћете на крају конзумирати више шећера него што мислите.
Како можете знати да ли једете превише шећера? Ако ваша исхрана не садржи довољно воћа и поврћа и не једете уравнотежене оброке који се састоје од немасних протеина, здравих масти и нерафинисаних угљених хидрата, вероватно ћете конзумирати много шећера, а сав тај додатни шећер може утицати на вас на више начина.
Следећих 5 знакова могу указивати на то да конзумирате превише шећера. Увек сте гладни Ако уносите много додатних калорија кроз додатне шећере, повећана глад је један од првих знакова. Шећер је диван за непце, али не задовољава и не пуни наше стомаке. Без протеина, влакана и здравих масти, које недостају већини обрађених грицкалица и слатких посластица, тело брзо сагорева шећер, а глад се повећава. Поред тога, шећер може пореметити хормоне, као што је лептин, који инхибира глад.
Имате екстремне промене расположења Ако се осећате нерасположено или раздражљиво, стрес можда није једини разлог. То може бити знак да једете превише шећера. Научне студије сугеришу да конзумирање додатног шећера може подстаћи упалу, промене расположења, па чак довести и до симптома депресије.
Оброк или ужина са високим садржајем шећера без протеина и масти брзо подиже шећер у крви, нивои енергије опадају и можете се осећати раздражљиво или нерасположено.
Стално се осећате уморно и без енергије Ако се не осећате уморно из неког другог очигледног разлога, то може бити због количине шећера коју конзумирате.
Шећер је веома брз извор енергије, тако да без обзира колико конзумирате, у року од 30 минута поново ћете бити гладни, нећете имати енергије или ћете поново тражити нешто за јело. Велике флуктуације шећера у крви и инсулина такође могу узроковати пад нивоа енергије и утицати на укупни ниво енергије у телу.
Храна коју једете није довољно слатка Ако сте приметили да храна нема слатки укус као некада, или ако треба да додате додатни шећер у храну да би имала добар укус, то такође може значити да конзумирате превише шећера. Ако покушате да направите здравији избор, рецимо уместо заслађеног јогурта, конзумирајте обичан јогурт, разлика ће бити уочљивија.
Појављују се акне и боре Ако се борите са акнама, можда би било вредно погледати колико додатног шећера уносите. Контрола гликемије игра важну улогу у здрављу коже и акни. На пример, научна студија сугерише да инсулинска резистенција може утицати на развој акни, док појава бора такође може бити још један знак да конзумирате превише шећера.
Saveti za roditelje koji imaju hipersenzitivnu decu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак 5 чудних знакова који откривају да конзумирате превише шећера се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.