МИ5: Кинески шпијуни улазе у Британију преко држављанства трећих земаља

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 13:02

МИ5: Кинески шпијуни улазе у Британију преко држављанства трећих земаља

Британска обавештајна служба МИ5 упозорила је владу да кинески шпијуни улазе у Британију тако што добијају држављанство трећих земаља, које им омогућава безвизни приступ. Фото: Pexels/Sora Shimazaki Забринутост је навела Министарство унутрашњих послова да припреми нова визна ограничења >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за низ земаља које Кинези користе, али је Форин офис блокиро ову одлуку, саопштили су британском листу високи владини извори, преноси Тајмс.
МИ5 је пружио доказе да грађани из „непријатељских“ држава, укључујући Кину, улазе у земљу тако што добијају држављанство земаља које са Британијом имају споразум о безвизном режиму.
Обавештајна агенција страхује да међу њима има агената који раде за кинеску државу, а такође је изразила забринутост да би руски шпијуни могли да користе ову праксу. Земље за које британске власти наводе да их користе кинески шпијуни и организоване криминалне групе укључују Вануату у јужном Пацифику, Намибију у јужној Африци и Источни Тимор у југоисточној Азији.
Оне су у групи све већег броја земаља које дозвољавају странциима да стекну држављанство улагањем или плац́ањем релативно мале своте новца у земљи.
За разлику од Кине, они се такође налазе на британској листи земаља чијим држављанима није потребна виза да би боравили у Британији до шест месеци.
Министарство унутрашњих послова израдило је планове за увођење визних ограничења, након што су му предочени докази да је неколико кинеских држављана, који раде за интересе владе у Пекингу, ушло у Велику Британију преко ових земаља. Вануату се, према британским обавештајцима, сматра најзабрињавајућим путем за потенцијално непријатељске шпијуне и криминалце.
Странци у тој земљи могу постати држављани у року од неколико месеци, тако што ће уплатити таксу од око 120.000 фунти без потребе да бораве у њој, а према писању Тајмса више од 4.000 пасоша је додељено кинеским држављанима на тај начин.
Пасош Вануатуа отвара могућност туристичких безвизних путовања у 123 земље, у поређењу са само 70 са кинеским пасошем. Намибија такође омогућава страним држављанима да стекну право на боравак у Британији на рок од три месеца, са минималним улагањем од око 240.000 фунти.
Владини извори су саопштили Тајмсу да је Форин офис блокирао одлуку јер је Министарство унутрашњих послова раније ставило вето на његове напоре да укине визна ограничења за више земаља које укључују Индонезију, Тајланд и Замбију. Британско Министарство иностраних послова жели да дозволи безвизна путовања за туристе из ових земаља, у склопу напора да се побољшају односи, али Министарство унутрашњих послова нерадо ублажава визна правила, а владин извор је саопштио да су овакви спорови редовна појава и да је мало вероватно да једна страна попусти без уступака оне друге.
Tajvan: Kina planira da uvede zonu zabrane letova severno od ostrva

Преузмите андроид апликацију.
Чланак МИ5: Кинески шпијуни улазе у Британију преко држављанства трећих земаља се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.