5 навика које узрокују масну косу

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jan.2023, 20:00

5 навика које узрокују масну косу

Масна коса је један од најчешћих проблема уредног и његованог изгледа, њен беживотан и неугледан утисак многе иритира и ствара препреку у свакодневном обликовању фризура. Фото: Pixabay/Pexels Поред природне склоности косе да прекомерно лучи себум, постоје и бројне грешке које сами >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << правимо подстичући њену производњу себума. Неки од најчешћих крију се у стресном начину живота и лошој исхрани, док су други узроковани неправилном негом косе.
Пречесто и неправилно прање косе Упркос масној коси која квари његован и уредан изглед, требало би да се уздржите од свакодневног прања косе. Наиме, пречесто излагање косе води и шампонима подстиче појачано лучење масти, идеално је прање два пута недељно. Већа количина шампона није услов за чистију косу, напротив, шампон се „лепи” за масну косу, отежавајући је испирање. Количина величине ораха нанета два пута је једина препоручена доза, при чему се први део шампона добро утрља, а други део нежно умасира.
Висока температура воде и фен Топла вода као и врео ваздух из фенова подстичу лучење масти, па је масну косу пожељно прати у млакој или чак хладној води. Наиме,  хладна вода држи куртикуле затворене , што јача косу и спречава накупљање себума. 
Погрешан избор четке за косу Након прања масну косу најбоље је рашчешљати пластичном четком чији су врхови заобљени и мекани. Металне четке се уопште не препоручују, јер размазују уље са скалпа по целој дужини косе. Треба бити опрезан и са производима за косу, а ако је њихова употреба неопходна, бирајте само оне са природном базом, восак, гел и пена дају коси тренутни сјај, али јој одузимају виталност и додатно оптерећују, што ће је изазвати испасти.
Велика количина регенератора Масној коси није потребан регенератор, он претвара првобитну лакоћу и чистоћу косе у додатни слој који привлачи нечистоће. Уместо регенератора, после шампонирања истрљајте врхове косе једном кашиком јабуковог сирћета помешаног у децилитру воде, нанесите на врхове и оставите да одстоји пет минута, а затим исперите.
Прекомерна употреба маски за косу На тржишту постоје маске за масну косу, али њихов састав никако није прилагођен поједином скалпу и уместо да храни косу, изазива њено исцрпљивање. Идеална маска, коју треба користити најмање два пута месечно, нахраниће косу и смирити прекомерно лучење себума. Помешајте једнаке количине рицинусовог, бадемовог, палминог и маслиновог уља у керамичкој посуди, нанесите смешу на косу најмање сат времена пре прања, а затим оперите као и иначе.
Napitak od tri sastojka koji ubrzava mršavljenje

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак 5 навика које узрокују масну косу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.