Француска: Међугодишња инфлација у мају пала на 5,1 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Maj.2023, 09:59

Француска: Међугодишња инфлација у мају пала на 5,1 одсто

Према прелиминарним подацима, међугодишња инфлација у Француској је у мају пала на 5,1 одсто, са априлских 5,9 одсто, саопштио је данас француски Национални завод за статистику и економију Инсее. Фото: Pixabay/Tumisu Тржишта су очекивала мајску међугодишњу инфлацију од 5,5 одсто, тако >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да је овај резултат превазишао очекивања.
Ова међугодишња стопа инфлације је најнижа од априла 2022. године.
У мају је на међугодишњем нивоу успорио раст цена енергената – за 2,0 одсто са априлских 6,8 одсто, хране – за 14,1 одсто са априлских 15,0 одсто, индустријских добара – за 4,1 одсто са априлских 4,6 одсто, као и цена услуга – за 3,0 одсто са априлских 3,2 одсто. Цена дувана је порасла трећи месец заредом, наводи се на сајту Инсее.
На месечном нивоу, инфлација у Француској је у мају пала за 0,1 одсто у односу на април, што је знатно боље од тржишног очекивања раста инфлације од 0,3 одсто.
У априлу је месечна инфлација у Француској порасла за 0,6 одсто у односу на март.
Predstavnici MMF i Ukrajine postigli dogovor o finansijskoj pomoći

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француска: Међугодишња инфлација у мају пала на 5,1 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.