Додатних 5.000 динара за ученике који се определе за дефицитарна занимања

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jan.2024, 14:30

Додатних 5.000 динара за ученике који се определе за дефицитарна занимања

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о финансијској подршци дуалном образовању, ради пружања подршке ученицима који ће бити уписани на трогодишње и четворогодишње дуалне образовне профиле на којима се школују за дефицитарна занимања. Фото: Танјуг/Димитрије Голл Канцеларија >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за дуално образовање саопштила је да ће се финансијска подршка дуалном образовању усвојена Уредбом реализовати на два начина.
Прво, ученици који се определе да се школују по дуалном моделу образовања, а за дефицитарна занимања, овом уредбом имаће прилику да зараде више од других ученика који су се определили за овај вид школовања. У претходним годинама, анализом уписа, утврђено је да се ученици ређе опредељују за трогодишња занимања, иако су често иста на тржишту рада веома тражена и боље плаћена.
На овај начин ученицима ће бити омогућено да им за све три године, поред законом прописане накнаде за учење кроз рад, у нето висини од најмање 70 одсто минималне цене рада по сату, из буџета Србије буде исплаћено по још 5.000 динара месечно, у трајању од по 9 месеци годишње.
„Сходно подацима да су, на пример, бравари заваривачи, оператери машинске обраде резањем, пекари, посластичари, кувари, електричари, индустријски механичари, знатно боље плаћени од многих других занимања, овим видом финансијске подршке ученицима ће бити омогућен виши ниво мотивације за стицање компетенција за овај вид занимања и у већем броју ће се за њих опредељивати“, наведено је у саопштењу.
Уговор о додели средства закључују школа, Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација и ученик, односно родитељ или други законски заступник. Од ученика се очекује да савесно приступи активностима предвиђеним планом и програмом наставе и учења, јер у супротном ову подршку може изгубити ако је неоправдано изостао више од 5 одсто месечног фонда часова учења кроз рад и уколико је неоправдано изостао више од 10 одсто фонда часова за претходни период учења кроз рад, као и уколико има негативну оцену на полугодишту за све месеце до месеца у којем је исправио оцену.
„Од уредбе очекујемо, пре свега, задовољство младих људи што ће имати вишу финансијску подршку за своје опредељење да уче кроз рад, повећање мотивације да се уписују на трогодишње профиле уз сазнање да у складу са Законом о средњем образовању имају право и на даље школовање, али превасходно сазнање да њихово знање вреди и да одмах након формалног образовања могу започети своју радну каријеру“, навела је директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић.
Подизањем интересовања ученика за ове, као и све друге трогодишње образовне профиле, омогућавамо да школе повећају обухват ученика у дуалном образовању, а да привреда има нову шансу да од већег броја ученика обезбеди одрживост и иновативност свог пословања, истиче се у саопштењу.
Други начин реализовања финансијске подршке дефинисан у овој уредби односи се на подршку послодавцима у виду субвенционисања дела накнаде за учење кроз рад коју послодавци плаћају ученицима уписаним на дуалне образовне профиле на којима се ученици школују за дефицитарна занимања и која ће износити до 50 одсто у складу са законом.
„Ова мера подржаће микро и мала предузећа која финансијски не могу да издвоје средства у складу са својим потребама, да повећају обухват ученика и тиме не само подрже развој знања и вештина младих, него и могућност квалитативне селекције за избор кандидата за будуће запошљавање“, указује се у саопштењу. Финансирање из ове Уредбе регулише се конкурсом који спроводи Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација, дефинисањем дефицитарних занимања, а на основу података Националне службе за запошљавање, као и податка о броју места за учење кроз рад по образовним профилима према предлогу плана за укључивање послодаваца у дуално образовање Привредне коморе Србије.
Предност ученика који испуњавају услове за субвенције јесте и отварање самосталног рачуна у Поштанској штедионици, која ће за наведену намену свим ученицима отворити наменски текући рачун. Уколико средства, а у складу са два предложена начина у Уредби, не буду утрошена, предвиђена је допунска мера којом се средства могу доделити школама за набавку опреме, потрошног материјала и средстава за личну заштиту и безбедност на раду, као и за реализацију дела учења кроз рад који се не може реализовати код послодавца, наведено је у саопштењу.
U Srbiji sutra oblačno, toplo i vetrovito, temperatura do 17 stepeni

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Додатних 5.000 динара за ученике који се определе за дефицитарна занимања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.