Мали: Јавни дуг износи 48,5 одсто БДП-а, док је нето дуг испод 44 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Mar.2024, 14:29

Мали: Јавни дуг износи 48,5 одсто БДП-а, док је нето дуг испод 44 одсто

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да јавни дуг Србије износи 48,5 одсто бруто домаћег производа, док је нето дуг испод 44 одсто, ако се узму у обзир и средства која држава има на рачуну. FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIÆ/ bs „Далеко смо испод просека еврозоне, стабилни смо, имамо довољно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << новца да сервисирамо све своје обавезе и паметно управљамо јавним дугом“, навео је Мали на свом Фејсбук профилу одговарајући Душану Никезићу из Странке слободе и правде.
Како је министар Мали навео, јануарска отплата од 110 милијарди динара говори управо о томе да Србија уредно отплаћује своје обавезе, као и да успешно сервисира доспели дуг.
„И у овако тешким и изазовним околностима Србија је успела да минимизира утицај глобалног раста каматних стопа. Просечно пондерисана каматна стопа је упркос овако интезивном расту стопа на тржишту остала на стабилном нивоу и нижа је у односу на поједине године, када је ситуација на тржишту била далеко повољнија и износи око 3,6 одсто“, истакао је Мали.
Јавни дуг је, према његовим речима, на одговарајући начин структуриран и што се тиче кредитора, где постоји добар баланс између дуга који је уговорен са комерцијалним повериоцима и дуга уговореног са мултилатералним и билатералним повериоцима, како би се минимизирали трошкови и ризичност портфолија.
Како је навео министар Мали, Никезић се тешко мири са чињеницом да је Србија почела да побеђује у конкуренцији са много већим и моћнијим земљама, а „посебно га боли што смо добили организацију специјализоване изложбе Експо 2027“.
Završen deveti BBICC u Beogradu, Begović uručila nagradu najboljem timu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: Јавни дуг износи 48,5 одсто БДП-а, док је нето дуг испод 44 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.