42.000 razloga: Najveće američke tajne odao Kini VIDEO

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 14:30

42.000 razloga: Najveće američke tajne odao Kini VIDEO

Aktivni vojnik i analitičar obaveštajnih službi proveo je više od godinu dana prodajući Kini osetljive vojne dokumente.

Dokumenti koje je prodavao bili su u vezi sa američkom odbranom Tajvana, sistemima naoružanja i odbrambenim raketama, navode savezni tužioci u optužnici koja je otkrivena u četvrtak i koju je dobio CBS njuz.

Narednik Korbejn Šulc je optužen da je koristio svoju strogo poverljivu bezbednosnu dozvolu za preuzimanje poverljivih dokumenata američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlade po nalogu neimenovane osobe koja je tvrdila da živi u Hongkongu i navodno je u tom procesu prikupio 42.000 dolara.

On je uhapšen u četvrtak i optužen po šest tačaka, uključujući zaveru i mito. Prema sudskim podnescima, Šulc je bio vodnik i obaveštajni analitičar i raspoređen je u 506. pešadijski bataljon. Vojska je saopštila da je Šulc (24) iz Vilis Pointa u Teksasu u službi od novembra 2018.

U dokumentima o optužbi se kineska vlada ne pominje kao primalac informacija ili kao izvršilac šeme, ali veliki deo vojnih informacija koje je Šutlc optužen da je preneo odnosi se na tu zemlju.

Počevši od juna 2022. godine, tužioci su rekli da su Šulc i njegov saučesnik počeli da komuniciraju na mreži i putem šifrovanih aplikacija za razmenu poruka.

Njemu je naloženo da dâ prioritet prosleđivanju "originalnih i ekskluzivnih dokumenata" svom rukovaocu, uključujući informacije u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini i "operativnošću osetljivih američkih vojnih sistema i njihovim sposobnostima", navodi se u sudskim dokumentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.