Србија прославила 400 хиљадитог постиоца на Експо 2017 у Астани

Izvor: Objava, 03.Sep.2017, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Србија прославила 400 хиљадитог постиоца на Експо 2017 у Астани

Србија прославила 400 хиљадитог постиоца на Експо 2017 у Астани
„ДАН СУСРЕТА“ ОКУПИО 50 ЗЕМАЉА
Астана, 3. септембар 2017.
Делегације 50 земаља окупиле су се јуче на Павиљону Републике Србије на Светској изложби Експо Астана 2017, којима се Србија представила као земља окренута иновацијама и технолошком развоју, са великим потенцијалом за улагање у обновљиве изворе енергиједанас. Међу делегацијама земаља које су биле на свечаности „Дан сусрета“ су САД, Русија, Велика Британија, Аргентина, Малезија, Холандија, Белгија, Парагвај и многе друге. Догађај је уприличен поводом обележавања 400 хиљадитог посетиоца на Павиљону, а посебан гост на Павиљону Р. Сбије био је и Премијер Р. Казахстн, г. Бакитџан Абдирович Сагинтајев.
„Изузетно је било разменити искуства са делегацијама 50 земаља, које су се упознале са приступом обновљивим изворима енергије, као и коришћењу, складиштењу и уштеди енергије који Република Србија представља нa светској изложби Експо Астана 2017, али и са свим туристичким и економским потенцијалима наше земље“, изјавио је Марјан Божовић, директор Павиљона Р. Србије, и додао „Поносни смо и на чињеницу да је наш Павиљон посетило 400 хиљада људи, што говори о квалтетном садржају и технолошки напредном и атрактивном изгледу Павиљона“.
На сваком Павиљону од 115 земаља учесница постављени су уређаји који аутоматски детектују и бележе број посета. Највећа светска изложба, Експо Астана 2017, отворена је 10. јуна и трајаће до 10. септембра ове године. Организатор наступа Републике Србије на Експо Астана 2017 је Министарство трговине, туризма и телекомуникација. На светској изложби учествује 115 земаља и 20 међународних организација. Партнери Павиљона Србије у Астани су компаније ЕПС, Енергопројект и Феромонт Инжењеринг.
ЕКСПO 2017 – Астана, Међународнa специјализована изложба, одржава се у Казахстану од 10. јуна до 10. септембра 2017. године. Тема изложбе је „Енергија за будућност /Future energy/”. Уговор о учешћу Републике Србије на ЕКСПО 2017 - Астана, Казахстан између Владе Републике Србије и „Астана 2017“ Националне компаније А.Д. и Владе Републике Казахстан, потписан је 24. августа 2016. године у Београду. EXPO site се простире на 25 хектара у Астани, главном граду Казахстана. Светска изложба је назив манифестације која се у облику сајма или изложбе одржава од средине 19. века па до данас. Средиште Уреда за међународне изложбе је у Паризу и данас броји 98 држава-чланица. Уобичајени назив за Светске изложбе је Експо (EXPO). Светске изложбе су подељене у две категорије Међународне пријављене изложбе и Међународне признате изложбе. Заоставштина Светских изложби у више од 150 година њиховог одржавања, између осталог укључује: Ајфелов торањ у Паризу, Атомијум у Бриселу, изум телевизије и др.