Стране директне инвестиције веће од 4,5 милијарди евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 09:54

Стране директне инвестиције веће од 4,5 милијарди евра

Председник државе Александар Вучић, рекао је недавно да је задовољан приливом страних директних инвестиција (СДИ), које су прошле године износиле 4,5 милијарди евра, а у јануару ове године 118 милиона евра. Фото: Unsplash/Endzin-Akurt То је практично на нивоу 2022. године, тачније два одсто >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << више него у том периоду.
Народна банка Србије (НБС) о томе још нема тачан податак.
Наиме, према прелиминарним подацима, током 2023. године прилив СДИ у Србију је износио 4,522 милијарди евра, што представља раст од два одсто у односу на 2022. годину, одговорено је у централној банци на питање нашег листа. Према последњим јавно расположивим подацима по земљама, који се односе на прва три тромесечја 2023. године, највећи прилив СДИ у Србију забележен из европских (68,1 одсто) и азијских земаља (30,2 одсто).
Посматрано по земљама, током прва три тромесечја 2023. године највеће СДИ у Србију пристигле су из Кине – 818,4 милиона евра, Холандије – 622,5 милиона евра, Велике Британије – 217,4 милиона евра, Аустрије – 215,9 милиона евра и Немачке – 158,6 милиона евра, при чему би требало имати у виду да из Холандије долазе значајна улагања и због чињенице да поједини страни инвеститори због пореских олакшица своја улагања реализују из подружница у Холандији, иако је седиште матичне компаније у другој земљи. Поред тога што стране инвестиције стижу из многих земаља, оне су и пројектно „различите”, наводи централна банка. И даље је највећи део инвестиција усмерен у разменљиве секторе (59,8 одсто), пре свега прерађивачку индустрију (29 одсто), рударство (11,2 одсто) и у стручне и техничке делатности (9,3 одсто).
NBS: BDP porastao za 3,8%, industrijska proizvodnja za 6,9%

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Стране директне инвестиције веће од 4,5 милијарди евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.