Ово су 4 најважнија витамина и минерала за јачање имунитета

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Feb.2024, 18:00

Ово су 4 најважнија витамина и минерала за јачање имунитета

Имуни систем се односи на читаву армију ћелија, хемикалија и процеса који неуморно раде на заштити нашег тела од страних освајача. Фото: Pixabay/stevepb Уколико тражите помоћ за свој имунитет у витаминима, минералима и суплементима, обавезно то учините и важно изабрати праве. Иако >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је компликовано директно измерити стање имунитета, могу помоћи информације о томе колико често сте имали грип и прехладу и колико су они трајали.
Ево листе витамина и суплемената за које је доказано да помажу вашем имунитету:
Пробиотици Бактерије у систему за варење могу се поделити на „корисне” бактерије, односно пробиотике, и „штетне” бактерије. „Корисне“ бактерије, односно пробиотици, помажу нам на много начина: од варења хране коју једемо, преко спречавања раста штетних бактерија (такмичећи се са њима за место и храну) до укупног позитивног утицаја на наш имуни систем. Тако се пробиотици називају и бактеријама млечне киселине, они су живи микроорганизми који, када се конзумирају у правој количини, благотворно утичу на здравље домаћина. Како позитивно утичу на варење, позитивно утичу и на имуни систем. Спречавајући колонизацију патогених микроорганизама у цревима, позитивно утичу на имунолошки систем црева, који је одговоран за чак 70-80 одсто нашег имунолошког одговора. Пробиотици могу смањити шансе да се прехладите.
Где их пронаћи: јогурт, кефир, купус, мисо супа, ацидофилно млеко.
Цинк Цинк је неопходан за правилан раст и пролиферацију ћелија укључених у имунолошки одговор. Ако се узме на самом почетку прехладе, може да скрати њено трајање, истиче др Мафи, иако постоје нејасноће у доступним подацима. Други лекари су истакли да треба бити опрезан када се користи цинк јер може изазвати и нежељене ефекте као што су мучнина и дијареја, посебно ако се узима на празан стомак. Додају да треба избегавати спрејеве за нос који садрже цинк јер могу да изазову неповратан губитак мириса. Када се правилно узима, може помоћи здрављу имуног система: када вирус уђе у крвоток, цинк продире у оштећену ћелију и спречава ширење инфекције.
Где га пронаћи: Један од најбољих извора цинка у људској исхрани је црвено месо. Конзумацијом око 100 грама црвеног меса може се задовољити чак 25 одсто укупних дневних потреба за цинком. Спанаћ, шкампи, пасуљ, карфиол и ланено семе су такође одлични извори цинка.
Витамин Ц Овај витамин поспешује производњу Б лимфоцита и спречава пропадање ћелија Т лимфоцита, а то су важне ћелије антитела које су одговорне за откривање и борбу против вируса у телу. Витамин Ц прати низ позитивних прича о његовом деловању на прехладу, али је његово дејство слабије него што мислите. Показало се да скраћује трајање прехладе када се узима редовно и може помоћи имунитету, али истраживања показују да овај витамин није толико ефикасан у превенцији прехладе у општој популацији. Уз све наведене критике, стручњаци ће ипак закључити да витамин Ц ако се редовно користи скраћује трајање прехладе, али и њене симптоме.
Где га пронаћи: Агруми као што су поморанџе, празнине и лимун садрже велике количине витамина Ц. Други извори могу бити броколи и кељ.
Витамин Д Витамин Д је посебан витамин јер настаје када је кожа изложена сунцу. Иако је примарна функција овог витамина јачање и добробит мишића и борба против стреса и анксиозности, он такође штити имуни систем. Када смо болесни, овај витамин помаже телу да производи антимикробне пептиде који ће спречити развој штетних бактерија, микроба и вируса. Такође је важан јер регулише рад Т-ћелија. Према анализама студија, витамин Д у облику суплемента смањиће ризик од развоја прехладе и грипа.
Где га пронаћи: Витамин Д се апсорбује кроз сунце, тако да је најбољи начин да добијете овај витамин да га изложите зрацима судије. Можете га наћи у печуркама, масној риби попут лососа.
Три напитка која можете пити чак и кад сте на дијети

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово су 4 најважнија витамина и минерала за јачање имунитета се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.