ПКС: Кроз програм дуалног образовања биће понуђено 4.000 радних места

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 15:16

ПКС: Кроз програм дуалног образовања биће понуђено 4.000 радних места

У Привредној комори Србије (ПКС) данас је одржан „Дан дуалног образовања“, а привредници су најавили да ће ове школске године понудити нешто више од 4.000 места за рад за будуће средњошколце. Фото: ПКС Компаниј еи ментори представили су будућим средњошколцима предности учења >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кроз рад и ближе их упознали са огућностима професионалне оријентације,
Руководилац центра за едукацију и дуално образовање у ПКС-у Мирјана Ковачевић изјавила је за Тањуг да ће у наредној школској години бити понуђена 72 образовна профила.
У програму, према њеним речима, за сада учествује око 850 компанија, а очекују се да ће у наредној школслој години бити чак 950, као и да ће одзив ученика бити већи.
„У дуалном образовању до сада укупно је обухваћено 13.000 ученика и многи од њих су већ завршили овај модел образовања, а потом се запослили у компанијама у којима су прошли кроз практичну наставу“, нагласила је Ковачевић.
Како је каже, око 50 одсто ученика који су завршили овај програм раде у струци, а они који нису, наставили су школовање даље, што је важна порука да овај модел обазовања не зауставља развој каријере, већ пружа могућност и даљег школовања и напредовања.
Она је и навела да компаније подржавају такво размишљање младих и стипендијама подржавају њихово даље усавршавање.
Ученица Саобраћајно-техничке школе у Земуну Милица Живановић, која похађа смер саобраћај и логистика, сматра да је дуално образовање значајно за све младе људе и да им омогућава да своје теоретско знање које стекну у школи, могу да примене практично и у компанијама.
„Ментори из компаније у којој тренутно радим, омогућили су ми да научим све у вези са саобраћајем и логистиком, а изузетно су посвећени свима“, рекла је Живановић и додала да је током школовања, на овај начин стекла три године радног стажа.
Evropljani dužni k`o Grci

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ПКС: Кроз програм дуалног образовања биће понуђено 4.000 радних места се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.