У Србији се тренутно гради 398 километара брзих саобраћајница

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2024, 12:25

У Србији се тренутно гради 398 километара брзих саобраћајница

У Србији се тренутно гради 398 километара брзих саобраћајница, а најинтензивнији радови су на Фрушкогорском и Дунавском коридору, као и на деоници Шабац – Лозница, којом ће се, након завршетка радова, путовати 70 минута од Лознице до Београд, уместо досадашњих два сата. Фото: Танјуг/ЈП >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Путеви Србије Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да ће само у 2024. години бити завршено готово 83 километра брзих саобраћајница. Фото: Танјуг/СТР „Поред тога, ако додамо да се пројектује тренутно 354 километара аутопутева и више од 500 километара брзих саобраћајница, јасно је да ћемо у наредном периоду успети да Србију потпуно премрежимо мрежом аутопутева и брзих саобраћајница“, каже Весић за РТС.
На Дунавском коридору, дугом 68 километара, од петље Пожаревац до Градишта, према информацијама из „Коридора Србије“, ради се на 90 одсто трасе. Очекује се да ће до краја ове године један део коридора бити пуштен у саобраћај, а цео завршен до почетка 2026. године.
Александар Антић из „Коридора Србије“ каже да се паралелно са тим ради пројектно-техничку документацију за наставак брзе саобраћајнице, која ће ићи преко Доњег Милановца до Брзе Паланке и одатле два крака, један према Кладову и један према Неготину.
Од 46 објеката, на брзој саобраћајници од Шапца до Лознице завршена су 22.
Велики обим радова подразумева постављење 500.000 тона асфалта и 200 километара заштитне ограде, а више од 300 радника и 300 машина дневно је ангажовано на извођењу радова. Никола Караџић из „Коридора Србије“ каже да су мештани презадовољни.
„Када наставимо тамо даље од Штитара, Слепчевића, до Лознице, кад будемо ослободили та места тешког теретног саобраћаја, па добитак је вишеструк“, каже Караџић.
Очекује се да ће радови на деоници од Шапца до Лознице, укупно 54,58 километара, бити завршени до краја ове године. Брзом саобраћајницом пројектованом за брзину од 100 километара на сат биће повезани Лозница и Шабац, који ће аутопутем Шабац – Рума имати директну везу са Коридором 10 и Фрушкогорским коридором.
Фото: Танјуг/ЈП Путеви Србије Транутно се на Фрушкогорском коридору највише ради на 3.5 километра најдужег тунела у Србији. Антић каже да је већ урађено око 40 процената на том тунелу.
„Ми смо у две тунелске цеви од седам километара до сада урадили нешто више од 2.700 метара и већ смо негде на 40 процената на том тунелу и паралелно са тиме интензивно радимо на мосту преко Дунава, који ће повезати Каћку страну са Петроварадинском. Почели смо да раидмо и на траси и очекујемо да ћемо до јуна 2026. завршити Фрушкогорски Коридор“, каже Антић.
Крајем прошле године обележен је почетак радова на брзој саобраћајници „Осмех Србије“ на северу Војводине, а надлежни најављују почетак радова на такозваном Шумадијском коридору, то јест брзој саобраћајници „Вожд Карађорђе“ дуге 78 километара, која треба да повеже источну са централном и западном Србијом.
Li: Pitanje KiM treba da se reši kroz dijalog, u okviru rezolucije 1244 SB UN

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Србији се тренутно гради 398 километара брзих саобраћајница се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.