Криза дрма Европу: 38% Европљана не једе три оброка дневно

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Nov.2023, 16:13

Криза дрма Европу: 38% Европљана не једе три оброка дневно

Економска криза у Европи не јењава. Више од половине Европљана каже да им се кућни буџет смањио у последње три године. Према истраживањима IPSOSA, растуће цене у Европи гурнуле су трећину Европљана у “несигурну“ финансијску ситуацију. Фото: WikimediaComonns/Ank Kumar Истраживање које >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је спроведено у вези сиромаштва и финансијске несигурности открива нам да је куповна моћ грађана Европе опала у тој мери, да је већина избацила трећи оброк.
Од 10 хиљада анкетираних грађана у истраживању које је IPSOS спровео за француски Сецоурс Популаире, 29% људи се изјаснило да је њихова финансијска ситуација у тој мери несигурна, да би им сваки непредвидиви трошак проузроковао финансијски крах.
Према подацима Еуростата стопа ризика од сиромаштва за укупно становништво ЕУ у 2021. години износила је 17%.
Само 15% становништва ЕУ је рекло да је самопоуздано и да не осећа потребу да обраћа пажњу на свакодневне трошкове.
Висока инфлација, трошкови живота и хране довели су до тога да је скоро сваки трећи Европљанин прескочио оброк када је гладан, а посебно велике бројеве таквих случајева имају Грчка и Молдавија, која је од 23. јуна 2022. године добила статус кандидата за пријем у ЕУ. Истраживање које је спровела Фондација Džosef Rauntri (JRF) у јуну месецу показало је да је 5,7 милиона домаћинстава са ниским примањима у Великој Британији нема довољно новца за храну.
21% испитаних родитеља је изјавило да су имали барем једанпут ситуацију да “не једу довољно“ да би нахранили своју децу.
Инфлација у Европи се утростручила у 2022. години и довела је до највеће стопе раста свих времена због високих потрошачких цена за становање, воду, гас и друге накнаде, које су порасле за 18% за годину дана.
Према истраживању, 62% Европљана брине о скоку цена хране, док неочекивани трошкови и цене гаса забрињавају 59% испитане популације.
Целокупно истраживање прочитајте на овом линку.
Srednji kurs sutra 117,2118 dinara za evro

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Криза дрма Европу: 38% Европљана не једе три оброка дневно се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.