Луксембург разматра радну недељу од 38 сати

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Maj.2023, 11:00

Луксембург разматра радну недељу од 38 сати

Министар за запошљавање Луксембурга Жорж Енгел разматра усвајање радне недеље од 38 сати, тако да би земља могла да остане компетитивна и да настави да привлачи страну радну снагу која је потребна. Фото: WikimediaCommons/Kirua Пре две недеље, министарство за запошљавање Луксембурга добило >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је резултате студије о ефектима смањења радних сати, студије која је направљена да прикупи објективне чињенице услед дебате која је постала, како наводи „Еурактив“, емотивна, како на националном нивоу, тако и у европском блоку.
Енгел је рекао у понедељак да су резултати студије били „двосмислени“, али да би требало размотрити о скраћеној радној недељи.
Просечна радна недеља у Луксембургу је 40 сати, а законом је дозвољено максимално 48 сати, док је просек у ЕУ 37,1 сат. Продуктивност не би нужно била скраћена због мањка радних сати, уз пуну плату, што значи да прелазак на два сата мање недељно не би захтевало владине субвенције у већини сектора.
Ова мера би, такође, помогла влади да сачува новац, а бројне студије показују да услед смањења радних сати, људи мање иду на боловање, мање „сагоревају“ и долази ређе до депресија, док се истовремено побољшава укупно стање.
Промена закона још није на столу, међутим, како је рекао Енгел, он би волео прво да разговара са неколико компанија како би сакупио податке о овом питању.
Луксембург има око 210.000 радника који долазе из Белгије, Немачке и Француске сваки дан, и чине око 44 одсто укупне радне снаге. Међутим, недавна истраживања указују да би та земља морала да привуче још 270.000 људи до 2030. године.
Kina u aprilu ostvarila veliki trgovinski suficit od 82 milijarde evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Луксембург разматра радну недељу од 38 сати се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.