Izvor: B92, 29.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

35 novih optužnica do kraja 2004. godine

Hag -- Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je strateški plan koji podrazumeva podizanje 35 novih optužnica do kraja 2004. godine. Kako je objasnila Florans Artman potrparol Tužilastva, istrage se vode na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Ona je demantovala ministra inostranih poslova SRCG Gorana Svilanovića koji je izjavio da očekuje da će iz Haga u Beograd stići jos šest do sedam optužnica protiv građana SRCG, uz komentar da će taj broj biti poznat tek po okončanju svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraga.

Nagađajući ko bi mogli biti novi haški optuženici, mediji se obično pozivaju na optužnice protiv Slobodana Miloševića za Hrvatsku i Bosnu, u kojima se navodi su u periodu od 1. avgusta 1992. do decembra 1995. godine, politički vrh Srbije i Jugoslavije zajedno sa vrhom vojske i policije učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio proširivanje granica srpske države i proterivanje nesrpskog stanoviništva. Na spisku učesnika u tom poduhvatu nalaze se, već optuženi Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Vojislav Šešelj, ali i pojedinci protiv kojih optužnice nisu podignute: Borisav Jović, Branko Kostić, Momir Bulatović, Milan Babić, Goran Hadžić, zatim generali JNA Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Tomislav Simović i Aleksandar Vasiljević. Na spisku se nalaze i bivši šef DB-a Jovica Stanišić i jedan od osnivača "Crvenih beretki" Franko Simatović Frenki, koji su uhapšeni posle ubistva Zorana Đinđića. Spisak Tužilaštva završava se konstatacijom da su u zločinačkom poduhvatu učestvovali i drugi znani i neznani saučesnici. U Tribunalu ističu da su svi pomenuti bili ili su još uvek pod istragom Tužilaštva i da protiv nekih od njih mogu, mada ne moraju biti podignute optužnice. Da spisak potencijalnih optuženih mogao, možda, biti i duži sugerišu izjave pojedinih zvaničnika DOS-a da je prilikom poslednjeg susreta sa glavnim Tužiocem Karlom del Ponte, pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić kritikovao rad Tužilaštva zbog toga što vodi brojne istrage protiv
oficira vojske i policije samo na osnovu njihovih funkcija i činjenice da
su učesnici rata na Kosovu, a bez dokaza da su, eventualno počinili neke
zloćine. Đinđić je, navodno najavio, da vlasti u Srbiji neće izručivati
građane protiv kojih u Hagu budu podizane optužnice samo na osnovu
komandne odgovornosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.