Великан Новог Сада који је живео само 32 године, а иза себе оставио пуно смеха

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jan.2023, 19:01

Великан Новог Сада који је живео само 32 године, а иза себе оставио пуно смеха

Велика имена памти Нови Сад током свог постојања. Неки од њих су живели јако кратко, међутим то их није спречило да остану запамћени како у Новом Саду, тако и у нашем народу. Фото: Wikimedia Commons/Unknown author Један од таквих је и Константин Коста Трифковић, чувени српски књижевник, адвокат >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и комедиограф који је живео свега 32 године. Коста Трифковић рођен је 1843. године, а умро је 1875. године. Рођен као јединац, у породици где му је отац био чиновник градског магистрата, у коме ће и сам Коста једно време радити.
Основно образовање је завршио у Новом Саду, а даље гимназијалско образовање завршио је у другим местима, попут Вуковара, Пеште и Ријеке.
Коста Трифковић је због своје љубави према мору, завршио и поморску школу, те је тако као млади морнар спојио два занимања, морнара и официрског писара. Фото: Wikimedia Commons/Funk i Rajs Ипак, у пловидби морима се није задржао дуго, даљу срећу одлучио је да потражи у Братислави, овог пута на школовању. У Братислави је студирао правне студије, а у свој град, Нови Сад, враћа се са непуних 25 година.
Након тога радио је баш као отац у Градском магистрату, а у међувремену је положио за адвоката.
Док је радио као бирократа, Коста ни једног момента није запостављао своје школовање. Стално је радио на унапређивању свога знања, а поред тога, активно се бавио и писањем.
Он је писао и стварао тада неке од популарних књижевних драма, не слутећи да ће једног дана та дела бити веома призната и цењена. Већ са својих 27. година се озбиљно посветио писању и у његовој 28. години изашла је књига Честитам, што је била и прва Костина комедија.
Следеће године издао је дело Школски надзорник, али и његову чувену комедију Избирачица, коју можете видети испод у оригиналном рукопису Косте Тирфковића:
Фото: Wikimedia Commons/Позоришни музеј Војводине Након тога уседиле су и приче Младост Доситеја Обрадовића и Мила.
Након његове смрти, 1985. године постхумно објављују се још нека од његових дела попут дела: на Бадњи дан и Пола вино пола вода.
У Новом Саду, у то време, Коста је био посебно познат по свом раду са Српским народним поориштем. Фото: Wikimedia Commons/Позоришни музеј Војводине Српско народно позориште је 1970. године први пут извело на сцени Костин комад Мило за Драго. 
Баш након тога, отпочиње Костина јака и нераскидива веза са Српским народним позориштем.
Трифковић се за Српско народно позориште није залагао само својим пером, већ је био и стални члан одбора СНП-а. Српско народно позориште памти овог чувеног Новосађанина по његовој борби за добробит ове установе, али и по сјајним позоришним комадима који су засмејавали новосадску публику. Трифковићева дела налазила су се на сталном репертоару, а многе од њих је написао циљано за новосадско позориште.
Поред Змај Јовине књижевности, Трифковићева књижевни комади су једни од  најистакнутијих из Новог Сада. При томе згодно је поменути да се Коста Трифковић остварио и у породичном животу. Био је ожењен и имао је сина.
Коста Трифковић вечно ће бити упамћен код Новосађана као редак примерак човека који је био свестран, паметан, способан, начитан и који је оставио печет у своме граду.
Данас у Новом Саду  један трг (Трифковићев трг), али и једна основна школа носе назив према овом чувеном књижевнику. Ko je bio ratni slikar koji je imao atelje u Zmaj Jovinoj ulici?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Великан Новог Сада који је живео само 32 године, а иза себе оставио пуно смеха се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.