Јелен позвала Конгрес да подигне горњу границу дуга од 31,4 трилиона долара

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 09:43

Јелен позвала Конгрес да подигне горњу границу дуга од 31,4 трилиона долара

Америчка министарка финансија Џенет Јелен позвала је данас Конгрес да подигне лимит федералног дуга од 31,4 трилиона долара и спречи евентуално неизвршење новчаних обавеза САД који би покренуо глобални економски пад и ризиковао да поткопа глобално економско лидерство земље. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << WikimediaComonns/Federalreserve – _D4A7528 Јелен је у најновијем у низу све оштријих упозорења, поручила да би „неизвршење угрозило добитке на којима смо толико напорно радили у протеклих неколико година у нашем опоравку од пандемије“, преноси Ројтерс.“

„То би изазвало глобални пад који би нас вратио много даље. То би такође ризиковало да поткопа глобално економско вођство САД и постави питање о нашој способности да бранимо наше националне безбедносне интересе“, саопштила је Јелен, уочи састанка у Јапану са својим колегама из Групе седам (Г7) најразвијенијих земаља, као и Индије, Индонезије и Бразила.


Председник САД Џозеф Бајден изјавио је у среду да неуспех Конгреса да реагује пре него што у буџету понестане новца за плаћање владиних трошкова, нешто што би се могло догодити већ 1. јуна , ризикује да америчку економију баци у рецесију. Јелен је такође зацртала своје приоритете за састанак Г7, који укључују појединачне и заједничке акције за јачање глобалне економије и смањење инфлације, удвостручавање помоћи Украјини да се одбрани од руске агресије и дугорочне напоре за јачање економске отпорности.
Америчка министарка је рекла да је упркос негативним ризицима, глобална економија задржала боље позиције него што су многи предвиђали пре шест месеци, при чему је већина земаља Г7 забележила пад годишње инфлације и побољшане прогнозе раста.
САД су предузеле мере за јачање поверења у свој банкарски систем након пропасти три регионалне банке, као и доношење закона за улагање у инфраструктуру, алтернативну енергију и полупроводничке чипове, саопштила је Јелен.
Она је додала да је од кључног значаја помоћи земљама у развоју и да це чланице Г7 координирати своје напоре за благовремени и свеобухватни третман дуга презадужених земаља. Јелен је у више наврата оптуживала Кину, највећег светског државног кредитора, да одуговлачи са таквим аранжманима.
Министри финансија и гувернери централних банака данас се састају у Ниигати, лучком граду на обали Јапанског мора, уочи самита Г-7, касније овог месеца у Хирошими.
Њихов ранији састанак одржан је пре само месец дана, у Вашингтону током годишњег састанка Светске банке и Међународног монетарног фонда. Земље Г-7 укључују Канаду, Француску, Немачку, Италију, Јапан, Велику Британију и САД. Други позвани на састанке у Ниигати су Европска унија, ММФ и Светска банка, као и министри финансија Бразила, Коморских острва, Индије, Индонезије, Јужне Кореје и Сингапура.

Tramp ponovo na televiziji „CNN“ posle sedam godina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јелен позвала Конгрес да подигне горњу границу дуга од 31,4 трилиона долара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.