Обележена 31. година од злочина над Србима у Сијековцу

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Mar.2023, 16:35

Обележена 31. година од злочина над Србима у Сијековцу

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије данас је служен парастос убијеним српским цивилима у Сијековцу, код Брода, у оквиру обележавања 31. године од злочина над Србима у том месту. Фото: Танјуг/ Фото Срна/ Ненад Ступар Парастос је служило свештенство Епархије зворничко-тузланске, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пренела је РТРС.
Обележавању 31. године од злочина над Србима у Сијековцу присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић, као и начелници општина Брод, Теслић и Шамац.
Венце су положили Стевандић и изасланик председника Републике Српске Милорада Додика и председавајуће и српског члана Председништва Жељке Цвијановић, конзул Србије Драган Протић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић са делегацијом ПС БиХ, као и представници општина и градова. Стевандић је нагласио да су у Сијековцу на кућном прагу страдали невини и ненаоружани цивили.
“Злочин који је пре 31 године почињен над српским цивилима у Сијековцу код Брода показатељ је колика је цена стварања Републике Српске, али и залог за њено очување”, рекао је Стевандић.
Жунић је нагласио да је Сијековац код Брода свето место.
“Данас одајемо почаст жртвама и дајемо себи у аманет да ово не смемо и нећемо заборавити”, поручио је Жунић.
Егић је нагласио да је “злочин почињен над недужним српским цивилима пре 31 године у Сијековцу код Брода први масовни злочин почињен у протеклом рату у БиХ”.
Организатор обележавања је Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.
Злочин у Сијековцу починиле су оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.
Влада Србије одлучила да пре рока доспећа откупи и поништи хартије од вредности

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Обележена 31. година од злочина над Србима у Сијековцу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.