Имамо гробове, имена, али ни 31 годину после немамо пресуђених злочинаца

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jan.2024, 10:06

Имамо гробове, имена, али ни 31 годину после немамо пресуђених злочинаца

У братуначком селу Кравица данас ће бити служен парастос за 158 Срба из овог места и суседних заселака страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 1993. године. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић Председник Републике Српске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Милорад Додик изјавио је тим поводом да српски народ у селу Кравице има гробове, јаме, спомен-обележја, имена страдалих, породице које их оплакају, али ни 31 годину након великог страдања нема имена убица, кољача и злочинаца који су починили масакр на Божић 1993. године.
Додик је нагласио да је немогуће да једино српске жртве немају починиоце и кривце, те да то само потврђује каква се политика води против Срба и Републике Српске и како се на подмукао начин фалсификује историја.
„Злочин у Кравицама је само један у низу који говори о каквим монструмима је реч. То нису људи, то су нељуди којима ништа није свето. С јасном намером су најтеже злочине чинили на највеће православне празнике, иживљавајући се над децом, старим људима, непокретним и болесним Србима. Зашто су им сметали ти недужни људи, недужна деца, старци!? Они су били криви само зато што су Срби“, истакао је Додик поводом обележавања годишњице страдања 158 Срба из села Кравице и суседних заселака у братуначкој општини, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице.
Он је подсетио да је етничко чишћење у средњем Подрињу почело у априлу 1992. године уништавањем свега што је српско, убијањем, пљачкањем, паљењем, а све то под командом Насера Орића који се данас слободно шета, за разлику од великог броја невиних Срба који труну у сарајевским казамтима пресуђени за наводне злочине над муслиманима.
„То је, нажалост, резултат рада Тужилаштва и Суда БиХ, који су све друго осим правосудне институције. Они не раде по праву и правди, већ по томе ко је које националности. Ако сте Србин бићете пресуђени без имало размишљања, пресуде су унапред написане, за разлику од муслимана који бивају ослобођени по убрзаној процедури или у најбољем случају пресуђени на минималне казне. То је та правда о којој нам причају западни амбасадори и у коју ми треба да верујемо!?“, каже Додик.
Председник Српске је упитао да ли заиста мисле да је српски народ толико наиван да после небројено почињених злочина, намештених тужилачких одлука и изнуђених пресуда може да верује у измишљене институције као што су Суд и Тужилаштво БиХ, где се суди по налозима западних ментора и где су тужиоци и судије средства у њиховим рукама за обрачун са српским народом и Републиком Српском.
„Све то нас обавезује да никада не смемо да заборавимо Кравице, Братунац, Подриње, Крајину, Романију и Херцеговину. Нећемо дозволити да заборавимо наша старатишта, нити иједну жртву. У бившој Југославији су затирали сваки траг о српском страдању, зато су нам се злочини и поновили у последњем грађанском рату у БиХ“, нагласио је Додик у изјави за Срну.
Он је рекао да се сећањем мора показати идентификацију са страдалим Србима и да имамо одговорност према српским жртвама.
„Све док негујемо културу сећања, наше жртве неће и не смеју бити заборављене. Ми поштујемо сваку мајку која је изгубила своје дете, и осећамо сваку њену сузу, али са друге стране постоји само једно – муслимани су жртве, а Срби злочинци, што је ноторна лаж и фалсификовање истине. Не смемо постати као они. Не дирамо туђе, али не дамо и морамо да поштујемо своје, пре свега, због српских хумки, због наших предака, али и потомака“, нагласио је Додик.
Напад на Кравицу на Божић је, према причама преживелих, али и историјским подацима, био наставак усташког злочина који је почињен на Видовдан 1944. године када су усташе из околних села запалиле 38 мештана српске националности у подруму једне куће у селу Зонићи код Кравице.
Међу запаљенима су били једногодишња Јефа и 64-годишњи Павле и Василије Павловић. За тај злочин нико није одговарао.
Vučić razgovarao sa Raisijem, izrazio saučešće povodom terorističkog napada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Имамо гробове, имена, али ни 31 годину после немамо пресуђених злочинаца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.