Ирак: Рушење 300 година старе џамије због проширења пута разбеснело мештане

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 17:46

Ирак: Рушење 300 година старе џамије због проширења пута разбеснело мештане

Рушење 300 година старог минарета џамије у граду Басри на југу Ирака због проширења градске саобраћајнице разбеснело је локално становништво, а верски и кутурни посленици осудили су овај чин и оценили да је реч о даљој ерозији ирачке културне баштине. Фото: Wikimediacommons/MuhammedIQ У петак >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у зору булдожер је у срушио минарет Сираји висок 11 метара изграђен од цигле и блата 1727. године и џамију, наводи Ројтерс.
Планови гувернера Басре да уклони минарет како би се проширило уско саобраћајно грло у граду били су познати верским и културним властима, укључујући и посленицима задужбине сунитских муслимана и службама за очување културне баштине.
Они су упозоравали и захтевали да се се џамија и минарет сачувају и преселе на другу локацију, уместо да буду уништени.
Zamenica ministra odbrane UKR: Situacija na istoku zemlje eskalirala,teške borbe

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ирак: Рушење 300 година старе џамије због проширења пута разбеснело мештане се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.