Цене жита падају на 300 евра по тони и враћају се на ниво пре сукоба у Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Dec.2022, 18:55

Цене жита падају на 300 евра по тони и враћају се на ниво пре сукоба у Украјини

Цене жита враћају се на ниво непосредно пре него што је 24. фебруара почео сукоб у Украјини, јер цене пшенице падају на 300 евра по тони, и на чикашкој берзи достигле су годишњи минимум. Фото: Pexels/Pixabay У саопштењу консултантске куће Агрител, које је пренео портал Агрархојте наводи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се да аналитичари коментаришу да су цене, бар привремено, ослобођене премија повезаних са геополитичким ризицима.
Претходни извештаји показали су да је светско тржиште сада већ преплављено украјинском, посебно руском пшеницом, а цену обара и најава рекордне жетве у Аустралији што је ублажило забринутост око глобалне понуде.
Чини се ипак да је прича далеко од краја и да ће, поред уобичајених проблема у зимском периоду, у наредним недељама све више до изражаја долазити геополитички проблеми, оценили су аналитичари ове консултантске куће, наводи портал Агропрес.
Разлога за претерани оптимизам, како наводе нема, јер су ове цене жита и даље значајно више него пре поремећаја на тржишту који је почео током пандемије. Европска унија већ је извезла 14,9 милиона тона обичне пшенице до 4. децембра, што је нешто више у поређењу са 14 милиона у претходној кампањи.
Само Француска је извезла 5,89 милиона тона, а Немачка је продала 1,58 милиона трећим земљама.
Према објављеним подацима, увоз кукуруза на нивоу ЕУ био је 12,56 милиона тона ( од чега је 43 одсто из Украјине) што је знатно више него прошле године.
Према анализи Агритела, Кина остаје кључни играч на тржишта после најављеног ублажавања мера због ковида 19, и тиме расту очекивања да ће бити повећана тражња за житарицама и другим пољопривредним производима.
Gasprom postavio novi dnevni rekord u isporuci ruskog gasa Kini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Цене жита падају на 300 евра по тони и враћају се на ниво пре сукоба у Украјини се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.